Matičari u aferi “nestale uplatnice”


20. oktobar 2016. HRONIKA – Izvor: Večernje novosti – Zbog sumnje da je bilo zloupotreba prilikom naplaćivanja administrativnih taksa za izdavanje izvoda i uverenja pokrenuta je istraga o radu Službe za matične knjige grada Smedereva, saznaju “Novosti”. Postoje, naime, čak i sumnje da pojedine uplate građana nisu završile u budžetu!

Šest službenica, koje rade na izdavanju izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih, uverenja o državljanstvu, već danima su pod lupom. Osnovana je gradska komisija sa zadatkom da proveri da li je bilo i kakvih propusta u radu ove službe, posebno kada je reč o naplati taksa, nezvanično saznaju “Novosti”.

Komisija je, navodno, otkrila da uz pojedine arhivirane zahteve, nema i dokaza o uplati administrativnih taksa, iako se uplatnice, po pravilu, čuvaju uz zahteve.

Provera je, navodno, počela nakon što je jedan građanin podneo zahtev za internacionalni izvod iz knjige rođenih, a kako je šalter “Pošte” u zgradi Gradske uprave bio zatvoren, službenica je uzela novac uz obećanje da će ona uplatu obaviti sledećeg dana. Kada je stranka sutradan došla po primerak uplatnice, službenica ga nije imala!

To je pokrenulo sumnje, ali i unutrašnju kontrolu. Proveravaju se zahtevi koji se naplaćaju tj. nisu oslobođeni administrativne takse. Navodno, ima slučajeva da uplatnice postoje, ali nisu evidentirane kroz elektronski sistem. Takođe, veruje se da ovde ima i slučajeva kada su izvodi pojedinim strankama davani bez naplaćivanja, kao vid usluge.

hro-maticariSaznajemo i da se uzimaju izjave od stranaka koje su podnosile zahteve koji su postali – sumnjivi.

Treba napomenuti da se plaćanja taksa oslobađaju oni kojima su izvodi potrebni za dečji dodatak, socijalna davanja, upis u školu ili na fakultet, regulisanje vojne obaveze, zasnivanje radnog odnosa… Tako, na ovim dokumentima stoji i naznaka za koju svrhu je izdat, što znači da se za druge potrebe ne može koristiti.

Zasada nema pouzdanih informacija da li je slučaj stigao do policije.

“Novosti” su pokušale da provere glasine da su policijski inspektori angažovani u ovoj istrazi. U Policijskoj upravi u Smederevu nam je kratko rečeno da “o tome nemaju informacije”. Međutim, to ne mora da znači da ovo nije predmet policijske istrage.

hro-maticari1Gradska uprava se ovim povodom nije oglašavala. Služba za matične knjige pripada Odeljenju za opštu upravu, mesne zajednice, vanredne situacije i zajedničke poslove GU Smederevo.