Marina Rajević Savić ovogodišnji dobitnik nagrade “B.M.Šakić”


18. maj 2016. DRUŠTVO – Stručni žiri Fonda „Branislav Mane Šakić“ na čijem je čelu Ljiljana Marković (RTS), doneo je jednoglasnu odluku da istoimena, 19. po redu nagrada ovoga puta pripradne Marini Rajević Savić, televizijskom novinaru i voditelju za sveukupni doprinos očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima Srbije.

Tokom višedecenijskog rada u RTS-u, BK i televiziji Studio B, gde je najpre vodila a potom bila i autor brojnih emisija od kojih je, svakako, nezaboravan serijal „Dok anđeli spavaju“, pretočen potom u 4 istoimene knjige intervjua, kalila je uspešno svoj novinarski zanat čiji filigranski rad sada nastavlja u Televiziji Hram SPC.

Inače, pomenuto odličje i Fond su osnovani 1998.g. u znak sećanja na prvog spikera Radio Smedereva Branislava Maneta Šakića, a Plaketa i novčani deo nagrade, dar Jadranke Nićin, Šakićeve supruge, biće uručeni ovogodišnjem dobitniku Marini Rajević Savić na prigodnoj svečanosti u ponedeljak, 6. juna 2016. u 12 sati u Narodnoj biblioteci Smederevo.

Podsećanja radi, priznanje su do sada dobili : Danica Lekić, koja je sa kolegom Šakićem u ovoj kući bila od njenog osnivanja, potom Draga Jonaš, Marija Slavković, Duško Marković, Snežana Živković, Vinka Knežević, Žarko Obraćević, Tomislav Bogdanović, Dušanka Kalanj, Svetlana Aleksić, Aleksandar Gajšek, Stevo Obrić, Miloje Mića Orlović, Miroslav Vojvodić, Desanka Milosavljević, Dina Čolić, Svetlana Mladenović i Ljiljana Marković.

Značaj nagrade je utoliko veći ukoliko se zna da je do skora bila prva i jedina te vrste na području bivših država SRJ i SCG kao i Srbije, čemu u prilog govori i kontinuitet dodele ovog priznanja.