Maratonsko suđenje prosvetnoj mafiji


23. septembar 2013. HRONIKA – Suđenje za korupciju na kragujevačkom Pravnom fakultetu nastavlja se danas pred Višim sudom u Smederevu. Dokazni postupak je u završnoj fazi, a predsednica sudskog veća sudija Slađana Bojković zakazala je više sudećih dana u nizu, sve do 16.oktobra. Osim saslušanja svedoka, sud je u julu započeo i sa izvođenjem pisanih dokaza, a tokom postupka sudsko veće odlučiće i o predlogu tužioca za izvođenje dokaza koji se odnosi na audio i video zapise.

–Broj predmeta u kompletnoj krivičnoj materiji, ali i onih po kojima ja postupam, značajno je smanjen, što omogućava da se postupak u ovom predmetu sprovede u primerenom roku. Stupanjem na dužnost četvrtog zamenika Višeg javnog tužioca u Smederevustekli su se uslovi za rad u kontinuitetu – navela je Bojkovićeva.

Sudija Bojković najavila je ranije za naš list da bi na jesen mogla doneti presude u ovom sudskom procesu, ali sudeći po tome da aktuelni dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu, optuženi profesor Predrag Stojanović, još nije saslušan, niti je izneo svoju odbranu, teško da će indeks „diplomirati” do kraja godine.

Dekan Stojanović nije jedini, ali je svakako jedinstven među optuženima u izostajanju sa suđenja. Nedolazak u sud pravdao je raznom lekarskom dokumentacijom koja je više puta veštačena. U julu je došao pod pretnjom suda da će ga policija privesti. Čak ni tada sudija nije uspela da ga sasluša jer je doneo nove lekarske nalaze po kojima se nalazi na bolovanju. Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu pre toga je utvrdio da je njegovo zdravlje narušeno, ali da je dekan sposoban da razložno iznese odbranu i prati suđenje.

Od podizanja prve optužnice prošlo je šest godina, a tačno pre četiri godine otvoren je prvi glavni pretres, iz osmog pokušaja. Pred lice pravde izvedena su 23 profesora pravnih fakulteta, 33 studenta i 32 posrednika u lažiranju ispita. Prva privođenja počela su u februaru 2007. godine. Pravda nije zaobišla ni studente koji su podmićivali profesore, pa je tako 31. marta 2008. godine podignuta dopunska optužnica protiv još 47 lica – 33 studenta i 14 novih posrednika. Ukupno je optuženo 87 osoba za 159 krivičnih dela, od kojih 114 dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja. Optužnicom je precizirano da su lažirane „šestice” koštale od 500 do 1.000 evra, dok se do diploma pravnika dolazilo za 12 do 16 hiljada evra.

Novi glavni pretres počeo je 4.septembra. Sudeći dani najavljeni su za 26. septembar, kao i 2, 3, 8, 10, 15. i 16.oktobar.

Prvooptuženi Saša Jovanović, autolimar iz okoline Velike Plane, tereti se za produžena dela primanja mita pomaganjem i davanja mita.Glavna veza u posredovanju bila mu je njegova posestrima, profesorka krivičnog prava Dragana Petrović, drugooptužena u ovoj aferi označena kao glavna karika u korupciji. Ona je, prema navodima iz optužnice, posredovala između ostalih profesora i studenata,a za upisivanje ocena bez izlaženja na ispit koji ona predaje, tarifa je bila 500 nemačkih maraka.

Trećeoptužena, profesorka rimskog prava Emilija Stanković, tereti se da je od 2003. do 2006. godine zahtevala i primila 7.300 evra i brojne vredne poklone za lažne prelazne ocene. Ona je u vreme izbijanja afere bila pomoćnica ministra prosvete.

Izvor: Politika