Mlađan Dinkić : Tender za Železaru biće poništen


30. avgust 2012. PRIVREDA – Nijedna od kompanija koje su se javile na tender za prodaju Železare Smederevo nije ozbiljna, rekao ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i najavio da će taj tender biti poništen.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će tender za prodaju Železare Smederevo biti poništen.

“Nijedna od kompanija koje su se javile na tender nije ozbiljna i sada nam se javljaju mnogo ozbiljniji strateški partneri”, rekao je Dinkić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije.

Dinkić je naglasio da se trenutno ozbiljno razgovara sa potencijalnim strateškim partnerima za smederevsku železaru, ali nije precizirao o kojim kompanijama je reč.

“Ako se ovako nastavi, očekujem da ćemo naći partnera za železaru do kraja ove godine”, rekao je Dinkić i istakao da je železara u Smederevu veoma bitna za srpsku privredu.

Tender za izbor strateškog partnera smederevske železare objavljen je 18. aprila 2012. godine. Rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj, ali je produžen do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Prijavu za učešće na tenderu podnele su tri kompanije – “Junajtid plzen” sa sedištem u Luksemburgu, “Donjeck stil grup” iz Ukrajine i “Ural majning end metalurdžikal kompani” iz Rusije.

Američki “Ju Es stil” povukao se iz te fabrike krajem januara zbog poslovanja s gubicima i vlasništvo prodao državi Srbiji za jedan dolar.

Proizvodnja u Železari Smederevo privremeno je obustavljena početkom jula ove godine, do 1. septembra.

Izvor: RTS