Lončar: Sumnjiva bolovanja u Železari tokom sezonskih poslova


07. oktobar 2017. PRIVREDA – Izvor: RTV – Kontrole bolovanja u Železari Smederevo biće striktnije i insistiraće se na tome da se zakon poštuje i sprovodi, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je ukazao da je reč “samo o striktnijem poštovanju procedura koje već postoje” i istakao da tu nema govora ni o kakvom narušavanju podataka, nego da će već formirane komisije to striktnije proveravati.

“Možda nije najsrećniji izraz ‘pilot projekat’, ne radi se o tome, radi se samo o insistiranju da se zakon poštuje i sprovodi. Da bismo imali neku novinu, morali bismo da promenimo zakon, a ovde nema toga. Ne uvodi se ništa novo što zakon ne predviđa”, rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, u Železari postoji pojava, kada krenu sezonski radovi, u tom periodu “naprasno veliki broj radnika” otvara bolovanje i postoji indicija da to bolovanje nije adekvatno, da nisu ispunjeni uslovi za bolovanje, već da oni idu da rade neke sezonske radove.

“I, oni ljudi koji su uložili ogroman novac, koji njima daju platu, a u tom momentu nemaju radnike. Ono što želimo samo, to je da proverimo te naloge. Najprostije rečeno, samo će se uraditi kontrola, neće nijedan radnik ni najmanje biti oštećen, ko god ima razloga da bude na bolovanju, apsolutno će biti tu, ali onaj ko nema razloga za bolovanje, moraće da se vrati na posao”, poručio je ministar Lončar.

Ne može svako ko ima neke druge obaveze, izričit je Lončar, da bude kod poslodavca gde ima “sve vidove osiguranja”, da uzme platu i radi to kada nema druge obaveze, a kada iskrsne nešto drugo, da onda uzme bolovanje i da ide to da radi, dok ne završi, pa se vrati na posao.

“I još da daje takav primer da svi uzmu to da rade. Mora da se uvede red u državi. Ako svi idu svaki dan na bolovanje, neće nam doći nijedan investitor. Ko je bolestan, neka ide na bolovanje, tu nema dileme, ali ne možemo praviti kada je sezona nekih radova, da svi idu na bolovanje”, rekao je Lončar.

Postoji sistem, podvlači on, samo će se striktno sprovoditi i više će se obratiti pažnja na to, a ponavlja da ništa drugo ne postoji, niti ima govora o bilo kakvom narušavanju podataka.

Konkretno u Železari, kaže Lončar, specifična je situacija, jer postoji jedan jedini lekar, koji može da dopusti bolovanje do 15 dana, a da se ne ide na komisiju.

“Najprostije rečeno, samo će se uraditi kontrola, neće nijedan radnik ni najmanje biti oštećen, ko god ima razloga da bude na bolovanju, apsolutno će biti tu, ali onaj ko nema razloga za bolovanje, moraće da se vrati na posao”, rekao je Lončar.