Ljubišina lubenica je najslađa


05. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Na smotri bostandžija “I lubenica ima srce” u pomoravskom selu Osipaonica, najvećem proizvođaču lubenica u Podunavskom regionu, biran je najslađi i najteži bostan.

Najtežu lubenicu je ove godine imao Aleksandar Radošević iz Osipaonice od 33,9 kilograma, dok je najslađu lubenicu, sa 12,3 odsto šećera proizveo Ljubiša Radojković iz Batuše. Drugo mesto podelili su Jugoslav Stojilović i Dejan Simić iz Osipaonice.

Najslađu dinju na ovogodišnjoj Bostanijadi imao je Jugoslav Stojilović iz Osipaonice, sa 15,9 odsto šećera, a imao je i najtežu dinju od 9,1 kilogram.

Proizvodnjom bostana za prodaju bavi se oko 80 odsto meštana Osipaonice, a nema domaćinstva koje bostan ne gaji i za kućne potrebe. Najveći deo proizvodnje proda se na seoskoj kvantaškoj pijaci. Moravska zemlja je bogata magnezijumom i kalijumom što uslovljava dobar razvoj bostana i visok procenat šećera. Bostan se u Osipaonici uzgaja na oko 300 hektara, što je osmina obradive površine u tom selu.