Ljiljani Marković uručena nagrada “Branislav Mane Šakić”


06. jun 2015. KULTURA – Izvor RTS – Penzionisanoj spikerki RTS Ljiljani Marković u Smederevu uručena nagrada “Branislav Mane Šakić” za životno delo i celokupni radni doprinos u elektronskim medijima Srbije, prenosi “Tanjug”.

Markovićeva je 1959. diplomirala glumu na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u klasi profesora Jovana Kulundžića.

Bila je najpre honorarni spiker Radio Beograda a profesionalni od 1962. godine, a dve godine kasnije prešla je u Televiziju Beograd, najpre kao najavljivačica, a potom i voditelj i autor brojnih sadržaja.

Bila je prvi spiker eksperimentalnog televizijskog programa 1956. godine, emitovanog iz zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu tokom sajma tehnike.

Penzionisana je 2000. godine.

Dobitnik je u više navrata nagrade “Gordana Boneti”, koja se dodeljivala najboljim spikerima u bivšoj SFRJ.

Igrala je u nekoliko filmova, pozorišnih predstava i serija, ostvarivši zapaženu ulogu u filmu “Pogon B” sa Pavlom Vujisićem.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su Draga Jonaš, Žarko Obračević, Tomislav Bogdanović, Dušanka Kalanj, Aleksandar Gajšek, Stevo Obrić, Miloje Mića Orlović, Dina Čolić i drugi.