Liju probleme umesto čelika


15. novembar 2012. PRIVREDA – Srbija u 2013. godini obeležava 100 godina postojanja Železare u Smederevu. Uoči tog velikog jubileja fabrika na Dunavu guši se u problemima. Situacija nikada nije bila teža. Tenderi za strateškog partnera se nižu i produžavaju, proizvodnje nema, peći su ugašene, radnici uglavnom sede kod kuće, a ovih dana im se, prema sumnjama sindikalaca, sprema i „svilen gajtan”. Da li će se iduće godine vek crne metalurgije u Smederevu slaviti ili proklinjati, zavisi od aktuelne srpske vlasti, koja uprkos svemu, najavljuje skori dolazak ruskih partnera. Do tada, državi odgovara „ status kvo” situacija, a sindikati koji su do juče „gasili vatru” između radnika i vlade, osuli su žestoku paljbu po aktuelnom poslodavcu – Vladi Srbije.

„Doskoro su svim političarima, predsednicima partija, država i vlada, privrednicima i analitičarima, usta bila puna Železare Smederevo, nekadašnjeg Ju-Es stila. Svi su se ’kačili’ za njene rezultate, tražena je karta više da se uđe u fabriku, slika sa radnicima po pogonima i svima je železara tada bila ponos Srbije. Amerikanci su otišli a sadašnja Vlada Srbije nije zainteresovana da do dolaska novog vlasnika produži postojeći kolektivni ugovor koji ističe 15. decembra, niti da počne pregovore o novom ugovoru, čime je pokazala nebrigu za status oko 5.200 radnika i njihovih porodica”, smatraju predstavnici Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo i Samostalnog sindikata u toj fabrici.

Radna grupa za Železaru Smederevo ponudila je reprezentativnim sindikatima da potpišu „Sporazum o produženju privremenog važenja kolektivnog ugovora”, i to na mesec dana, čime bi stara pravila važila do polovine januara, ali sindikati takvu ponudu smatraju „infuzijom” i izražavaju sumnju da je ova vlada „socijalno odgovorna”.

– Ovde nema ni slova S od socijalnog partnerstva i dijaloga na kojem su insistirali članovi Radne grupe zajedno sa sindikatima. Ovo ponašanje ne uliva poverenje kod zaposlenih u železari, tako da nas navodi da opravdano sumnjamo kako neko smederevskim metalurzima sprema „svilen gajtan”, navode dva reprezentativna sindikata.

Zanimljivo je da treći sindikat ASNS nije podržao ovaj stav kolega, a predsednik Dragan Milovanović, kaže za naš list da oni nemaju takav način komunikacije sa vladom i ne žele da je optužuju, jer se trudi da reši problem.

Predsednik sindikata Sloga, Željko Veselinović, smatra da u železari trenutno „ima više direktora nego radnika” i to mora hitno da se reši.

– Vrlo brzo mora da se reaguje, jer država sigurno neće moći da finansira enormno visoke plate menadžera, koji su se posle Ju-Es stila pojavili kao poplava, jasan je Veselinović.

Nezavisni sindikat metalaca i Samostalni sindikat pozvali su nadležne u vladi da „budu fer i da radnicima i građanima Smedereva kažu istinu o daljoj sudbini zaposlenih, a ne da nastave da rade od danas do sutra, od meseca do meseca, od tendera do tendera”.

Juče je, međutim, došlo do neke nagodbe.Menadžment i sva tri sindikata potpisali su Aneks o produženju važećeg kolektivnog ugovora na mesec dana. Do tada bi trebalo da bude poznato i ko će sedeti sa druge strane pregovaračkog stola.

– Aneks smatramo velikim uspehom u cilju zaštite prava i interesa zaposlenih, jer se njime zadržavaju sva prava i obaveze koje smo imali u prethodne tri godine i daje se šansa novom strateškom partneru da sa sindikatima ugovori nov kolektivni ugovor, smatraju sindikati železare.

Izvor: Politika