Letnjikovac Obrenovića se otvara za posetioce


27. decembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Vila okružena kraljevim vinogradom i stoletnim parkom, smeštena na brdu Plavinac, postaće deo turističke ponude Smedereva

Smederevo – Vrata nekadašnje letnje rezidencije dinastije Obrenovića u Smederevu više neće biti „iza sedam brava”. Ovaj dinastički dragulj koji su nazivali i „zabranjeni grad”, od sada će dva puta nedeljno moći da posećuju građani i turisti. Organizaciju poseta preuzeće Muzej u Smederevu. Protokol za otvaranje ovog kompleksa za organizovane obilaske potpisali su juče Zoran Trninić, direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa pri Vladi Srbije i Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva.

Avramovićeva je najavila da će iduće godine raditi na tome da na smederevskom keju počnu da pristaju kruzeri sa turistima.

– Privredni razvoj grada moramo da zaokružimo turističkom ponudom. Ovo je bio san svakog Smederevca i taj san je od danas stvarnost – rekla je gradonačelnica Smedereva.

Zoran Trninić je rekao da je prilikom prvog obilaska ovog objekta zapamtio ne baš tako lepu sliku.

– Nadam se da je danas uređenjem dela ograde, vinarije, proizvodnjom kvalitetnog vina i sređivanjem ostalih objekata stvorena pretpostavka da se istorijsko i kulturno blago Srbije pokaže u punom svetlu – kazao je Trninić.

Letnjikovac kraljevske porodice je služio samo u protokolarne svrhe, uglavnom za državni vrh. Vila okružena kraljevim vinogradom i stoletnim parkom nalazi se na smederevskom brdu Plavinac, nazvanom po boji grozdova. Iako je nedaleko od centra grada, većina Smederevaca nikada nije kročila u njenu unutrašnjost, rezervisanu samo za odabrane. Obični smrtnici decenijama ovu vremešnu lepoticu posmatraju kroz ogradu i kapiju, odakle se samo nazire među čokotima starog kraljevog vinograda.

Ideju o otvaranju vile za javnost podržali su brojni stručnjaci i kulturni radnici, ali i Monarhistički klub Smedereva, kao i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture. Otvaranje dinastičkog objekta imaće veliki značaj u sagledavanju naše novovekovne istorije i podizanju svesti o postojanju i razvoju dvorske kulture i njene umetnosti u Srbiji.

Kulturna baština treba da bude dostupna svima, smatra mr Snežana Cvetković, istoričar umetnosti i kustos Muzeja u Smederevu.

Nakon ovakvog poteza srpske vlade i lokalne samouprave, kako se nadaju, u Smederevo će pristizati mnogobrojni turisti.

O kraljevskom zdanju

Davne 1829. godine knjaz Miloš Obrenović je kupio imanje od 37 hektara u Smederevu. Najpre je sagrađen podrum za vino koje je knjaz izvozio i na evropsko tržište, a letnja rezidencija sazidana je 1897. Pravi dvorski život ustanovljen je za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. U letnjikovcu su priređivane zabave, okupljali su se poznati umetnici tog vremena: Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić… U vili se i danas nalazi sto Milana Rakića na kom je pisao pesme. Ovde je, prema predanju, kraljica Natalija saznala za venčanje svog sina Aleksandra sa Dragom Mašin. Hroničari navode da je upravo u Smederevu pripreman atentat na njih.U vili Obrenovića 1882. godine je proglašena kraljevina, doneti su važni ustavi, sastajali su se ministri…

Čuvena vila „Zlatni breg” devastirana je više puta, a u Prvom svetskom ratu bila je vojni stacionar. U vili su boravili Josip Broz Tito, Maradona, Kusturica… Imanje je idealan ambijent za serije i drame. Poslednji put je renovirana 1961. godine, a 2009. je proglašena spomenikom kulture.