Ledolomac krči put


25. februar 2012. DRUŠTVO – Brodovima, koje je zarobio led u Grockoj u pomoć stiže ledolomac “Greben”. Ledolomac, koji je juče iz Gradišta kroz zaleđeni Dunav doplovio do Smedereva, oslobodio je barže sa mazutom i benzinom, ukotvljene na smederevskom pristaništu.

Ledolomac “Greben” koji je juče iz Gradišta kroz zaleđeni Dunav doplovio do Smedereva, oslobodio je barže sa mazutom i benzinom, koje su ukotvljene na smederevskom pristaništu. Danas će nastaviti razbijanje leda nizvodno prema Grockoj.

Kod Smedereva i Grocke led je zarobio više od 80 plovila. Ledolomac “Greben” koji služi za razbijanje Dunava kod Đerdapske brane, nije imao većih poteškoća da stigne do Smedereva.

“Ima leda dosta, dva tri puta smo morali da napravimo manevar da bismo prošli. Debljina je preko pola metra, led je nataložen, ali smo ipak prošli”, kaže kapetan “Grebena” Zoran Lonbauer.

Sasvim druga slika je kod Grocke, nagomilane sante bukvalno su napravile branu na tom delu, pa je debljina na pojedinim mestima, prema rečima meštana veća i od četiri metra.

Oni su pokušavali da spasu pojedine čamce i brodove, restorane, ali uzalud.

Kapetan broda “Greben” jutros je isplovio iz smederevske luke ka Grockoj. Kaže da očekuje da će biti isto kao od Gradišta do Smedereva.

Ako su tvrdnje meštana Grocke tačne, ledolomac “Greben”, iako sa jakim mašinama, teško će se izboriti sa nepreglednom masom leda kod Grocke, koji sve jače pritiska obale i sve što se nalazi uz obalu.

Izvor: RTS