Ledolomac krči put


26. februar 2012. DRUŠTVO – Brodovima, koje je zarobio led u Grockoj u pomoć stiže ledolomac “Greben”. Ledolomac, koji je juče iz Gradišta kroz zaleđeni Dunav doplovio do Smedereva, oslobodio je barže sa mazutom i benzinom, ukotvljene na smederevskom pristaništu.

Ledolomac “Greben” koji je juče iz Gradišta kroz zaleđeni Dunav doplovio do Smedereva, oslobodio je barže sa mazutom i benzinom, koje su ukotvljene na smederevskom pristaništu. Dve barže sa mazutom i benzinom iako oslobođene leda uz pomoć ledolomca Greben novi nadolazeći led otkinuo je sa sidrišta.

Brodar Republičkog brodarstva Stanislav Gicelanović, ipak, ističe da stanje nije ozbiljno i da su se barže zaustavile nekoliko stotina metara nizvodno.

Kod Smedereva i Grocke led je zarobio više od 80 plovila. Ledolomac “Greben” koji služi za razbijanje Dunava kod Đerdapske brane, nije imao većih poteškoća da stigne do Smedereva.

“Ima leda dosta, dva tri puta smo morali da napravimo manevar da bismo prošli. Debljina je preko pola metra, led je nataložen, ali smo ipak prošli”, kaže kapetan “Grebena” Zoran Lonbauer.

Sasvim druga slika je kod Grocke, nagomilane sante bukvalno su napravile branu na tom delu, pa je debljina na pojedinim mestima, prema rečima meštana veća i od četiri metra.

Oni su pokušavali da spasu pojedine čamce i brodove, restorane, ali uzalud.

Kapetan broda “Greben” jutros je isplovio iz smederevske luke ka Grockoj. Kaže da očekuje da će biti isto kao od Gradišta do Smedereva.

Ako su tvrdnje meštana Grocke tačne, ledolomac “Greben”, iako sa jakim mašinama, teško će se izboriti sa nepreglednom masom leda kod Grocke, koji sve jače pritiska obale i sve što se nalazi uz obalu.

Zamenik sektorskog rukovodioca za odbranu od poplava vodoprivrednog preduzeća Morava Čačak Miladin Damnjanović rekao je da se na ušću Pepeljuše u Zapadnu Moravu nagomilao led koji je došao sa Ibra i gornjeg toka Zapadne Morave.

Na tom mestu napravio se ledeni čep dužine tri kilometra, 500 metara nizvodno i 2,5 kilometra uzvodno, naveo je Damnjanović i dodao da se deo čepa koji se odvojio pomerio oko 400 metara za sat vremena.

Potvrdivši da se na ovom mestu napravio ledeni čep, Dušan Todorović, član Štaba za vanredne situacije, pozvao je vlasnike splavove da se zbog lične bezbednosti ne zadržavaju na njima jer postoji realna opasnost da se još jedan deo čepa odvoji i udari te plovne objekte.

Todorović je dodao da se jutros u selu Kukljin otkačila i vodenica koja se trenutno nalazi na toku reke Zapadna Morava i dodao da se gotovo istovremeno otkačila i skela u selu Šanac koju su meštani uspeli da privežu.

U Kukljinu se otkačila vodenica koja se još uvek nalazi na toku Zapadne Morave, ekipe na terenu prate njeno kretanje i pokušavamo da je prihvatimo kako ne bi postala ugrožavajući objekat, naveo je Todorović.

Što se ledenog čepa tiče, on se konstantno prati i za sada ne preti da ugrozi most u Jasici naveo je on i dodao da će most biti ugrožen jedino ukoliko čep udari u splavove koji se za sada nalaze uz obalu.

Izvor: RTS