„Labudovo jezero“ samo u Smederevu


05. februar 2014. KULTURA – Nakon što je oborio sve rekorde u posećenosti širom Evrope, proslavljeni ruski ansambl, Carski ruski balet, odigrao je, od svih srpskih gradova jedino u Smederevu, legendarni baletski i umetnički spektakl „Labudovo jezero” i podigao na noge oduševljenu smederevsku publiku.

Solisti na predstavi u Smederevu bile su zvezde Boljšoj teatra, Lina Seveliova (Odeta) i Nariman Bekžanov (Princ Zigfrid). Pokrovitelj koncerta je Grad Smederevo.

Jednu od najpoznatijih svetskih baletskih trupa – Ruski carski balet osnovao je 1994. godine Gedeminas Taranda, bivši solista Boljšoj teatra na inicijativu legendarne balerine Maje Pliseckaje koja je ujedno i počasna direktorka ovog baletskog ansambla.

Danas ima 45 članova koji dolaze iz najboljih baletskih škola Moskve i Perma, a mnogi od njih su i članovi Boljšoj teatra. Ansambl je gotovo neprestano na turnejama, ali istovremeno održavaju predstave u Novaya operskom pozorištu u Moskvi.

Mnoge čuvene ruske baletske zvezde sarađuju sa ovim ansamblom. Među njima su: Ljudmila Semeniaka, E. Andrienko, (San Francisko Balet), M. Kulik, F. Ruzhimatov, (Marinski Teatar)… Članovi ovog baleta se bave prvenstveno klasičnim baletom, ali u svom radu sve više uvažavaju moderni ples i savremene stilove.

Ruski carski balet je član Evropskog kulturnog centra i pod patronatom je Evropskog parlamenta, a sam Gedeminas Taranda je jedan od osnivača Evropskog kulturnog centra.

Izvor smederevo.org.rs