Kurs farsi (persijskog) jezika


19. mart 2015. KULTURA – Od utorka, 24. marta 2015. godine u edukativnoj ponudi Centra za kulturu Smederevo, zainteresovani mogu da se upišu na Kurs farsi (persijskog) jezika i to potpuno besplatno! Kurs je deo programa predstavljanja iranske kulture u našem gradu, koji je započeo prošlog meseca besplatnom revijom iranskih filmova i izložbom persijske minijature i narodne radinosti, u saradnji sa Kulturnim centrom Ambasade I. R. Irana i Gradom Smederevom.

Predavač na kursu farsi jezika biće Slađana Putniković, student na završnoj godini Filološkog fakulteta u Beogradu, na smeru kineski jezik, književnost i kultura, koja pored toga već tri godine intezivno uči persijski jezik, a deo studija provela je u Iranu.

Kurs za učenje persijskog jezika polaznicima pruža mogućnost da nauče jezik na kome su velikani pisane reči kao Firdusi, Sa’di, Hajam, Hafiz i Rumi stvorili neprolazna dela. Na osnovnom kursu polaznik upoznaje govorne i pismene stilove persijskog jezika do mere praktičnih dnevnih potreba. Na kraju ovog kursa, polaznik je u stanju da ostvari lingvističku komunikaciju sa ljudima koji govore persijskim jezikom, da čita osnovna školska štiva, da razume i koristi idiomske izraze i gramatičku strukturu govornog persijskog. Podučavanje se odvija na teheranskom dijalektu, koji se među brojnim persijskim dijalektima smatra standardnim, i kao takav se koristi na radiju, televiziji i u filmovima. Srpski se prilikom održavanja kursa koristi kao posrednik u nužnoj meri.

Ambasada Irana obezbediće i besplatne udžbenike za sve polaznike kursa (knjiga Salam Farsi, autor Said Safari), koji će se odvijati jednom nedeljno, utorkom, po dva školska časa. Prvi, početni nivo kursa traje tri meseca. Zainteresovani se mogu prijaviti lično ili pozivom na telefonski broj Centra za kulturu: 026/640-360.