Kulturna saradnja otvara vrata i privrednoj


23. septembar 2013. DRUŠTVO – Rukovodstvo Grada Smedereva u nedelju je priredilo prijem za ambasadora Republike Turske u Srbiji, Mehmeta Kemala Bazaja i članove njegove porodice, ministra u Vladi Republike Srbije, Sulejmana Ugljanina i njihove najbliže saradnike.

Zamenik gradonačelnika Smedereva, Bojan Teofilović, posle kurtoazno izražene dobrodošlice, tradicionalnim Selam alejkum, pozdravio je visoke predstavnike Republike Turske i ministra u Vladi Republike Srbije.

„Drago mi je što ste prihvatili poziv da dođete u naš grad tokom Smederevske jeseni. Takođe, želim da naglasim dobre odnose Ankare i Beograda, ali i izrazim poštovanje prema Vašoj Republici, jer ste za prethodnih 70 i više godina, od jedne zemlje koja je bila u drugom sistemu, napravili sekularnu Tursku. Izražavam i duboko poštovanje prema Mustafi Kemalu Ataturku, ali sam zadivljen i stvarima koje se trenutno rade u Turskoj i koja je u velikom usponu”, rekao je Teofilović.

Predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, izrazio je zadovoljstvo što može cenjene goste da pozdravi u našem gradu, tokom održavanja Smederevske jeseni, koja se ove godine organizuje tokom čitavog meseca septembra. On je istakao da Vlada Republike Srbije ima izuzetnu saradnju sa Turskom, državom koja je najbezbolnije izašla iz krize.

„Mi u Smederevu želimo da tu saradnju nastavimo na najbolji mogući način. Spremnost, koju je izrekla prilikom prethodnog susreta i gradonačelnica, prisutna je i dalje. Želimo da sarađujemo i izražavam zadovoljstvo da je gospodin ministar, posle nešto više od dva meseca, ponovo ovde i nadam se da to bude i češće, jer iz tih susreta mogu da se izrode i relizuju mnoge ideje, u vezi sa investiranjem, što je u skladu sa jednim od glavnih ciljeva Vlade Srbije, a to je zapošljavanje”, ocenio je Stojanović.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, Sulejman Ugljanin, istakao je značaj dolaska ambasadora Republike Turske sa suprugom i ćerkom u Smederevo, jer je to važna poruka da je sa najdražima u poseti ovom gradu, a potom predstavio svoje saradnike.

„Mi smo tu da ovaj grad, koji ima najbolje preduslove za razvoj u Srbiji, vrlo brzo postane razvijen”, poručio je ministar Ugljanin i najavio mogućnost izgradnje TIR baze u Smederevu za autoprevoznike iz Turske, koja bi zaposlila oko 200 novih radnika i dodao da su moguće i druge investicije koje bi uposlile daleko veći broj ljudi.

„Pored Smedereva, auto putem, projuri 400 miliona Evropljana, od toga blizu 100 miliona Turaka ili Azijata. Izgradnja TIR baze u Smederevu treba da omogući da ti ljudi ovde zastanu, svrate do Smedereva i nađu svoj interes da investiraju. Ne odnosi se samo na Smederevo, već i na Kruševac, Batočinu, Raču, Jagodinu, Smederevo je lider”, rekao je ministar Ugljanin.

On je istakao potencijale Smedereva, poput blizine auto puta, sa četiri izlaza, međunarodne reke koja se uliva u Crno more, povezanog železničkog saobraćaja, luke i aerodroma.

„Imamo u planu mnogo zajedničkih projekta, od uzgoja grožđa, uzgoja turskih trešanja, pa do cveća, koje bi te proizvode, potpuno sveže, plasirali u Evropu. Tako bi zaposlili naše ljude kojima je tradicija poljoprivredna proizvodnja, a da oni koji ulože kapital imaju svoj interes. Nama je važno da zaposlimo mlade ljude i očekujem da u narednih 10 godina uposlimo u Smederevu najmanje 20.000 ljudi”, izjavio je Ugljanin.

Ambasador Republike Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bazaj ponovio je spremnost predstavnika njegove države za ulaganja u Smederevo, postepeno, sada kroz kulturnu saradnju, a u budućem periodu kroz partnerstvo, odnosno bratimljenje sa nekim sličnim gradom u Turskoj, poput razvijenog univerzitetskog grada Eskišehir, sa uglednim biznismenima.

„Naš cilj je da se privredne komore iz Eskišehira i Smedereva upoznaju, nakon čega očekujemo formalnu potvrdu Skupštine grada Smedereva koja bi pokrenula inicijativu za bratimljenje i formalni početak privredne saradnje. Obećavam, kao što sam ispunio obećanje za kulturnu saradnju, ukoliko se napravi akt o bratimljenju, dovešću sve biznismene iz Eskišehira u Smederevo”, poručio je ambasador.

Nakon prijema, na kojem su gosti darovani prigodnim poklonima, visoka delegacija Ambasade Republike Turske i Vlade Republike Srbije, sa predstavnicima lokalne samouprave, prisustvovala je koncertu etno trija iz Turske, koji je održan u okviru 126. Smederevske jeseni, u prepunoj sali Centra za kulturu.

Koncert je poklon Ambasade Republike Turske Gradu Smederevu, odnosno 126. Smederevskoj jeseni.

Izvor: smederevo.org.rs