KUD “Kolarac” obeležio godišnjicu rada


15. oktobar 2012. KULTURA – Smotrom kulturno umetničkih društava iz Drmna, Vrčina, Brđana, Braničeva i Ralje, KUD “Kolarac” iz Kolara ovog vikenda obeležio je godišnjicu postojanja i rada.

“Ono što je Gradu Smederevu bitno jeste da očuva tradiciju, a tu ćemo tradiciju najbolje očuvati kroz rad kulturno umetničkih društava”, rekla je u Kolarima gradonačelnica dr Jasna Avramović i dodala: “Gradska uprava će i finansijski i logistički podržati razvoj ove vrste kulturnog amaterizma, jer je u njega uključen veliki broj članova od najmlađih folkloraca do veterana.”

KUD “Kolarac” osnovan je, zapravo, pre više od pola veka, ali je u svom radu tokom proteklih godina pravio više pauza. Kulturno umetničko društvo iz Kolara nastavlja sa radom, a njegovih šezdeset članova vredno radi i čuva od zaborava koreografije iz raznih krajeva Srbije i sa ponosom pronosi ime Ilije Milosavljevića Kolarca, srpskog dobrotvora i velikana.

Želja Kolaraca je da Kulturnu manifestaciju “Kolarčevi dani” omasovi i obogati i drugim sadržajima, kako bi je pretvorili u tradicionalnu, a naziv manifestacije time bi dobio pravi smisao.

Izvor: smederevo.org.rs