Krije se koliko je koštala Smederevska jesen


24. septembar 2013. DRUŠTVO – „Smederevska jesen“, koja ove godine prvi put traje četiri vikenda, ima rekordan broj programa, izložbi predstava, sportskih nadmetanja i koncerata. Međutim, javnost je uskraćena za informaciju koliko košta ova bogata jesenja fešta. Tako je javnost rada lokalne samouprave, ne prvi put, pala na ispitu.

Do sada, nijedan lokalni zvaničnik nije ponudio precizne odgovore koliko košta, kako kažu, najbogatija manifestacija do sada koja traje od 6. do 29. septembra. Jedino je grdaonačelnik Jasna Avramović izjavila da je reč o 24.000.000 dinara, od čega je osam miliona dato za koncerte, dok je 21 milion naplaćen od zakupa tezgi. Za nastupe izvođača platili smo osam miliona dinara, a muzika gradski budžet ne košta ništa – tvrdi gradonačelnik.

Dakle, petnaestak koncerata estradnih zvezda, među kojima su Aca Lukas i Haris Džinović, platili su donatori, ali nije obelodanjeno koji i koliko. Da li je angažovanje umetnika išlo zakonskim putem, preko javnih nabavki, takođe je nepoznanica.

„Novosti“ su 5. septembra uputile zahtev ovlašćenom licu za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, upravo sa ovim pitanjima. Međutim, odgovore u zakonskom roku od 15 dana, nismo dobili. Ni kabinet gradončelnika nije ponudio tražene informacije.

– To što se od novinara kriju troškovi za „Smederevsku jesen“ je prvorazredni skandal – smatra Saša Radosavljević, iz opozicionog DSS. – Međutim, ne iznenađuje ovakvo ponašanje vlasti koja pet godina krije i od odbornika podatke koji joj nisu na diku.

Ako je tačno da su rashodi plaćeni iz donacija i od zakupa tezgi, kaže Radosavljević, taj novac je mogao da se upotrebi racionalnije. Ali u gradskoj kući ovo nije omiljena tema.

– Sačinićemo računicu kad sve prođe, sada ne možemo tačno da kažemo koliko je potrošeno, a koliki je prihod od izdavanja tezgi i drugog – kažu u Organizacionom odboru „Smederevske jeseni“.

Zbog ćutanja uprave, „Novosti“ su uputile žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja Republike Srbije.

Sigurna kuća za žene i decu žrtve nasilja je zatvorena jer grad nije imao 350.000 dinara, Narodna kuhinja do septembra je dobila samo milion dinara, Gradsko veće je Crvenom krstu odobrilo 3,3 miliona dinara, ukinut je besplatan prevoz penzionera.

Izvor: Novosti