Krenuo i ‘staklenooki’


05. maj 2012. DRUŠTVO – Na Dunavu kod Smedereva se peca bela riba, naročito kod silosa i u blizini splavova, a som je do zabrane slabo radio. Na železarinom kanalu se ulovi poneka manja babuška, dok na Jezavi grize samo „sića”, priča Ivan Milovanović Muki.

Na Dunavu kod Kostolca smuđ se dobijao po mraku, tokom dana su radili samo sitni. Na Toploj Mlavi kod TE „Drmno” i na kostolačkoj toploj vodi grizu bela riba i babuška. Na Velikoj Moravi kod Ljubičevskog mosta, Brežana i Batovca dubinkaši su do lovostaja hvatali sitnijeg soma, a na Kostolačkom dunavcu pecala se sitna bela riba. Na većini voda u Braničevu u toku je mrest šarana i babuške, kažu u požarevačkoj prodavnici „Kod dva soma”.

U „Lovu i ribolovu” iz Velikog Gradišta saznajemo da je na tom delu Dunava bilo sporadičnih ulova smuđa, naročito na lokalitetu Baba, dok je na golubačkim revirima ova grabljivica najbolje radila noću, na voblere. Na Srebrnom jezeru i dalje grize žutooka, a pre lovostaja je palo i nekoliko somova.

Pek se stabilizovao i uslovi za ribolov su odlični, pa su ribolovci koji poštuju lovostaj na području od Kučeva do ušća u Dunav hvatali krkušu i beovicu, dok su oni drugi izlazili i na klena i skobalja, javlja Slađan Nikolić iz Rabrova.

Dragan Zdravković izveštava da se na Zapadnoj Moravi kod Kraljeva na plovak peca sitna bela riba, dok su varaličari dobijali štuku. I na Ibru lepo grize „sića”, a slične rezultate beležimo i na mnogobrojnim stajaćicama u dolini Zapadne Morave.

Na kruševačkom delu Zapadne Morave varaličari su prošlog vikenda dobijali soma, plovkaroši hvataju sitnu belu ribu, dok se na okolnim barama lovi izuzetno krupan srebrni karaš, kaže Vladica Radojević.

Prema rečima Radojice Popovića, na jezeru Gazivode pecaju se belica i bodorka, na crviće, uz prihranu. Na Ibru u okolini Raške bilo je ulova nosare, belice i potočne mrene.

Dragiša Andrić Mele iz Šapca izveštava da se na odlično posećenoj Savici pecaju krupnija babuška i bodorka, a na balerinu se javljala i štuka. Na Mišarskoj šljunkari lepo grize sva bela riba, na varalice se dobije pokoja štuka, a grabuljaši svakodnevno izlovljavaju tolstolobika.

Na Drini nema dešavanja jer se lovostaj na većini terena poštuje, javljaju iz bajinobaštanskog „Belvija”, dok Vlada Tadić upozorava da se na lozničkim terenima lovi sitan som.

Od Miodraga Radojičića saznajemo da na Bovanskom jezeru riba nije pri naročitom apetitu. Na barama u blizini Niša se pecaju sitan karaš, cverglan, grgeč i pokoja štukica.

I Leskovčani poštuju lovostaje i na Južnoj Moravi pecaju sitnu belu ribu i štuku, a do zabrane je lepo radio i manji som. Na Barju i Brestovačkom jezeru grizu bodorka i belica, izveštava Bratislav Kodalović.

Izvor: pressonline.rs