Kovačević: Železara na dobrom putu, veliki posao pred HPK-om


18. mart 2015. PRIVREDA – Izvor: N1info – Izborom profesionalnog menadžementa Železara Smederevo ušla je na kolosek koji bi je mogao spasiti, ocenio je savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević, gostujući u “Novom danu” televizije N1.

Vlada Srbije odlučila je sinoć da se upravljanje i savetovanje u poslovanju Železare Smederevo poveri kompaniji HPK inženjering. Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je, gostujući u našem jutarnjem programu, da je angažovanje profesionalnog menadžemnta dobar pokušaj da se napravi uspešan posao u Železari.

Najveći problem, prema njegovim rečima, je to što je nepoznato kakav je kvalitet ove kompanije da garantuje bilo šta. “Najveći minus te kompanije je što nije sa referencama. Veća referenca joj je u ljudima iz US Steela i Košica koji imaju iskustvo”, ocenio je Kovačević.

On je objasnio da HPK neće biti suvlasnik Železare, tako da ne može da ulagaže u kapital. Ulaganje od 20 miliona dolara, koje se pominje u javnosti, kako kaže Kovačević, može jedino da bude kredit, ali je neophodno znati pod kakvim uslovima se on daje.

Gost “Novog dana” ističe da je sada potrebno napraviti dobar ugovor. Rizici odlučivanja bi po ugovoru trebalo da padnu na stranu HPK-a, smatra on. “Bilo bi najpraktičnije da je njima država rekla: ‘Evo, pokazali ste nam plan, ako ga ne ostvarate, onda ćete vi biti obavezni da platite za svoje greške”, kaže Kovačević.

On smatra i da rešenje po kojem bi srpska strana imala pravo supotpisivanja nije dobra, jer može dovesti do blokade poslovanja.

Novi menadžment će, podseća Kovačević, morati da obezbedi finansiranje koje će omogućiti da se kupuju sirovine – ruda, koks. Pored toga, treba podići kapacitet i povećati prodaju. “Bez toga nema uspešnog poslovanja. Preko milion tona godišnje je prag, a sada proizvode 350.000 tona. Treba veliki napor napraviti u prodaji. To je veliki zadatak ove kompanije”, kaže on.

Osvrćući se na tužbu Esmarka protiv Petra Kamaraša, jednog od vodećih ljudi u HPK Inženjeringu, Kovačević je ocenio da taj postupak može imati indirektne efekte na poslovanje Železare Smederevo. On takođe ističe da je trebalo istražiti navode Esmarka da je Kamaraš Železari prodavao lošu rudu po visokoj ceni.