Kovačević: Netransparentan postupak prodaje, ne znamo koliki su dugovi železare


18. april 2016. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević pozdravio je danas prodaju Železere Smederevo kineskoj kompaniji Hestil, ali je kritikovao netransparentnost postupka prodaje smederevske čeličane.

– U javnosti je saopšteno da se prodaje imovina Železare. Ako se prodaje imovina onda bi sad bio ugovor o kupoprodaji te imovine za cifru (46 miliona evra) za koju smo čuli da je pristala kineska kompanija – rekao je Kovačević za Radio Slobodna Evropa.

Kovačević je rekao da je sada pitanje kako će Železara nastaviti rad.

– Moralo bi biti osnovano novo preduzeće sa tom imovinom i početi da posluje ispočetka. S druge strane ostaje da ne znamo koliko su nagomilani dugovi, a to ostaje poreskim obveznicima da nadoknade jer suma od 46 miliona evra neće biti dovoljna – kazao je Kovačević.

On je rekao i da je neizvesno kakvo će biti stanje na tržištu u budućnosti.

– Verovatno će se cene u jednom momentu i popraviti, verovatno računaju s tim da će uspešno poslovati. Ali sa druge strane ne znamo da li ćemo ugovorom ući u dalje državno ispomaganje. Što nije u skladu sa pravilima Evropske unije, ali i našim mogućnostima. Jer nastavljamo da povećavamo dug prema inostranstvu i rasipamo novac na raznu državnu pomoć – što pravi ogroman broj drugih problema – rekao je Kovačević.

U Smederevu je danas potpisan ugovor o prodaji Železare Smederevo kompaniji Hestil za 46 miliona evra. Kineska kompanija planira da u Železaru investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.