Kosidba na Plavincu


17. jun 2014. DRUŠTVO – Tradicionalna manifestacija „Kosidba na Plavincu” održana je u nedelju u Goranskom gaju na Plavincu.

Ovogodišnja kosidba, petnaesta po redu, imala je humanitarni karakter, pošto su prikupljena sredstva namenjena ugroženom stanovništvu sa poplavljenih područja Srbije.

Prema odluci organizatora, jučerašnja kosidba nije imala takmičarski karakter kao svih prethodnih godina, a izostao je i kulturno-umetnički, zabavni i sportski program.

Bez obzira na to što su organizatori odstupili od dosadašnjeg programa, kosidba je u nedelju privukla veliki broj ljubitelja prirode i košenja, a brojni kosači su, na tradicionalan način, pokosili padine Goranskog gaja.

Predsednik Udruženja kosača „Plavinac”, Dragan Rogan, rekao je prilikom otvaranja manifestacije, da su organizatori odlučili da ovogodišnja manifestacija bude znatno skromnija, u skladu sa trenutnom situacijom u Srbiji, zbog čega je izostao uobičajen program, a za sve kosače bile su obezbeđene dovoljne količine pasulja, kojim su posluženi nakon košenja.

Otvaranju manifestacije prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Smedereva, Bojan Teofilović, kao i članovi Gradskog veća, Mirko Đurić i Miša Ivković.

Izvor: smederevo.org.rs