Koncert grupe “Stray Dogg”


12. oktobar 2016. KULTURA – U okviru muzičkog programa Centra za kulturu Smederevo u petak, 14. oktobra, u Koncertnoj dvorani, održaće se koncert beogradske grupe Stray Dogg. Ovaj bend predvođen kantautorom Dušanom Strajnićem, nastao je 2011. godine. Do danas su objavili tri studijska albuma – „Almost“ 2011, „Fire’s Never Wrong“ 2012. i „Come Along Wind“ 2015. godine. Bend je svirao na svim većim festivalima u regionu, poput Exita, Lake Festa, Kastavskog kulturnog leta, Love Festa, Sea Rock festivala, Americana Night festivala, Mikser festivala, Cinema City festivala, Indirekta, MENT-a… ali pred rasprodatim salama na svojim solističkim koncertima u „Amerikani” i Velikoj sali Doma omladine Beograd, maloj sali Lisinskog (Zagreb), kao i KIC „Budo Tomović“ u Podgorici, Feedback u Nišu… Svirajući melanholični indie rock, privukli su pažnju i inostranih izvođača, pa su tako usledile i saradnje sa američkim kantautorom Devendrom Banhartom (pesma „Time“), kao i Lisom Hanigan sa kojom su snimili obradu pesme „Courting Blues“ („Attic Session“). Stray Dogg, kao jedan od pionira novog Amerikana talasa, nastavlja da svira po Srbiji i regionu, ali i da probija te granice, svirajući ove godine svoje prve turneje po ostatku Evrope.

Sredinom oktobra 2015. godine petočlani beogradski sastav Stray Dogg objavio je treći studijski album „Come Along Wind“, tačno tri godine od uspešnog i hvaljenog „Fire’s Never Wrong“. Dužu diskografsku pauzu između albuma („Almost“ 2011, „Fire…“ 2012) grupa je prekinula objavljivanjem osam novih pesama, koje Dušana Strajnića i bend na više načina približavaju svetu koji su svojom muzikom definisali Elliott Smith i Nick Drake.

„Come Along Wind“ može da bude sedenje u četiri zida i razgovor dok se problem ne reši ili bar pokušaj komunikacije kada reči nedostaju. Za nekog drugog, ova muzika i stihovi će biti čisti eskapizam i putovanje u nepoznato… One koji muziku slušaju zatvorenih očiju neke od ovih pesama mogle bi da odvuku čak i na tamnu stranu. Ovo je i album o bolu, odlasku, pokušaju da se preboli i da se živi dalje, ali i sebično uživanje u malim stvarima. Dukat i dalje u svojim pesmama uživa u prirodi, veruje u snagu ljubavi koja može da izleči i nadahne, ali i pati kada ona izgubi smisao i kada se pretvori u zatočeništvo.

Koncert počinje u 20.30 sati, a cena ulaznice je 250 dinara.