Koncert grupe „Ođila“ u Centru za kulturu Smederevo


02. mart 2018. KULTURA – U sredu, 7. marta u Centru za kulturu Smederevo će sa počtkom u 20 sati biti održan koncert grupe „Ođila“.

Od svog formiranja ovaj sastav izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra „Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova „Cigani lete u nebo“, „Moja slatka umiljata zver“. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su „Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve,što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova „Tamna strana sunca“, „Drugi čovek“ i „Osmi dan u nedelji“, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. (Spoj muzike i glume specifičan je i za pozorišnu predstavu „Letimo, srešćemo se“ u režiji Steve Žigona).

U istom periodu, „Ođila” je osvojila i nagradu „Orfej” za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (Solniška) na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

„Ođila” je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslavije.

Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja.

Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu,gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe “Gipsy Kings”. „Ođila”se slušala ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (Južna Koreja, Singapur).

Ovog leta je održano nekoliko koncerata među kojima se ističe koncert u okviru BELEF-a u Kapetan Mišinom zdanju pred rekordnim brojem posetilaca.

Krajem oktobra je održan koncert u dvorani LISINSKI u Zagrebu.

Cena ulaznice za koncert u Smederevu je 700 dinara za parter i 600 dinara za balkon.