Koncert brazilskog gitariste Danijela Markesa


08. septembar 2014. KULTURA – Guitar Art Festival, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Centar za kulturu Smederevo vas pozivaju na promociju Kreativnog Kursa Gitare, u okviru koje će se obaviti upis u novu školsku godinu i održati koncert brazilskog gitariste Danijela Markesa.

Danijel Markes je diplomirao na Federalnom Univerzitetu u Rio de Ženeiru, gdje je i magistrirao na tezi Gitara u Frevu: jezik u konstrukciji. Intenzivno je svirao i snimao sa čuvenim brazilskim umjetnicima instrumentalne muzike kao što su Ermeto Paskal, Paulo Moura, Ginga, Karlos Malta, Robertinjo Silva, Ze Paulo Beker, Nelson Faria, Žilson Perenzeta, Armandinjo, UFRJAZZ, Nikolas Krasik i Žovino. Sa orkestrom Frevo Diablo, u 2010. godini osvojio je najznačajniju brazilsku nagradu Prêmio da Música Brasileira za najbolji CD iz oblasti regionalne muzike. Održao je brojne radionice i predavanja na prestižnim međunarodnim institucijama. Nastupio je u preko 40 evropskih zemalja i na festivalima kao što su Kopenhagen džez, Mir gitar festival, Upsala gitar festival, Hapavesi folk, Talina gitar fest, Esti koncert, Nišvil džez festival. U SAD-u je takođe imao turneju i nastupio je na prestižnom SXSW festivalu, kao i u svim značajnim koncertnim salama i na festivalima u Čikagu, San Francisku, Los Anđelesu, Njujorku i Filadelfiji. Od 2008. redovno nastupa na godišnjim svečanostima koje su upriličene povodom rođendana švedske princeze Viktorije. U 2002. osvojio je nagradu Prêmio Maestro Eleazar de Carvalho za najboljeg solistu, izvodeći Vilja Lobosov Koncert za akustičnu gitaru i orkestar zajedno sa Brazilskim nacionalnim orkestrom. Sa svojim triom je 2010. u čuvenom džez klubu Jazzhus Montmartre u Kopenhagenu uživo snimio CD.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu je obezbedila 10 kompleta gitara koji će polaznici moći da koriste za vreme trajanja kursa.

Promocija i koncert će se održati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu, u utorak 16. septembra 2014. sa početkom u 20 časova. Ulaz će biti slobodan za sve zainteresovane.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu je u protekle dve godine donirala više od 160 kompleta gitara u 15 gradova Srbije polaznicima Kreativnog Kursa Gitare, koji rade po licenci Indijana univerziteta.

Kroz ovaj projekat prošlo je više od hiljadu polaznika, a sugrađani BEZ OBZIRA NA GODINE imaju mogućnost da na kreativni način nauče da sviraju gitaru, ali i da uživaju u koncertima sjajnih gitarista kao što je Danijel Markes.

Svako će prosvirati! Bez izuzetka. Očekujemo vas.

PROGRAM:
Lamentos no Morro (Garoto)
Água Salgada (Daniel Marques)
Espantalho (DM)
Cinematográfica (DM)
Nitido e Obscuro (Guinga)
Choro Triste (Garoto)
Pedregulho (DM)
Di Menor (Guinga)
Redemuinho (DM)
Ponteio (Edu Lobo/Capinam)