Koncert Akademskog kulturno-umetničkog društva „Španac“ u Smederevu


21. jun 2017. KULTURA – Akademsko kulturno umetničko društvo Univerziteta u Beogradu „ŠPANAC“ održaće u petak, 23. juna, sa početkom u 20 sati, u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo svečani koncert na kome će nastupiti Ansambl narodnih pesama i igara, orkestar narodne muzike i akademski hor koji deluju u okviru društva.

Za publiku u Smederevu bogat program će biti prilika za bolje upoznavanje sa oblastima umetničkog izraza društva koje decenijama posvećeno neguje i afirmiše vrednosti srpske, balkanske i svetske kulturne baštine. Od samog početka, od 50-ih godina 20. veka, „Španac“ svoje postojanje zasniva na četiri polja umetničkog rada, a to su folklorno-umetnička igra, horska muzika, koncertna narodna muzika i pozorišna umetnost.

Na koncertu u Smederevu biće izvedena Velika čočečka igra iz opere „Кoštana“ Petra Кonjovića, a za nastup je pripremljena i koreografija na muziku iz dela komične opere „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca. Na repertoaru su i Vlaške igre, odabrane igre iz Jugoistočne Srbije i Crmnički oro, ostvarenje koje dočarava karakteristike gorštačkog naroda Crne Gore. Publika će moći da uživa i uz ruske igre, a hor će izvesti Sedmu Mokranjčevu rukovet i splet ruskih pesama. Završnica koncerta namenjena je izvođenju raskošne „Vranjanske svite“.

Ulaz na program je slobodan.