Komunalno uređenje grada


27. avgust 2013. DRUŠTVO – Na osnovu Zaključka Gradskog veća, 05. 08. 2013. godine, počelo je komunalno uređenje grada i prilaza gradu, i podrazumeva uređenje svih prilaznih puteva sa obilaznice i Kovinskog puta.

Košena je trava u Ulici Đure Salaja, na površinama Marine i Jezavskog zida Smederevske tvrđave, kao i putni pojasevi na ovim površinama, na Beogradskom (starom) putu, u Ulici Crvene armije i na Kolarskom i Petrijevskom pravcu.

Uređuju se sve zelene i cvetne površine, a postavlja se i novi mobilijar. Nedostatak đubrijera je prethodno definisan kao jedan od osnovnih problema, pa je JKP Zelenilo nabavilo 35 đubrijera koje se uklapaju u već postojeći mobilijar.

JKP Zelenilo je samostalno kreiralo i izgradilo 50 novih đubrijera, koje će biti raspoređene po parkovima i šetalištima. Postavljeno je i 11 žardinjera-klupa za sedenje u Ulici despota Grgura, kod Gimnazije i Centra za kulturu. Takođe je postavljen centralni prosvetljeni oglasni pano u samom centru grada.

Počela je i prva faza rekonstrukcije javne površine na obali Dunava kod Veslačkog kluba, koja predviđa uređenje pešačke staze sa granitnom kockom, površine oko 500 metara kvadratnih. Ovaj prostor će biti opremljen urbanim mobilijarom sa još 11 žardinjera-klupa za sedenje, što će oplemeniti ovaj prostor.

U drugoj fazi, tokom naredne godine, izgradiće se fontana u slobodnom delu parkovske površine na Veslačkom klubu. Takođe su postavljene koševske konstrukcije, promenjene table i obeležena su dva košarkaška terena na istom potesu.

Napominjemo da je Grad Smederevo pokrenuo postupak nabavke nekoliko vozila tzv.„čistilica”, koje će omogućiti kvalitetnije i brže održavanje javnih površina. U toku je postupak nabavke velike čistilice sa kontejnerom-spremištem zapremine 7 metara kubnih. Ovo vozilo je namenjeno za održavanje glavnih gradskih ulica i prilaznih puteva, koji su u nadležnosti Grada, a koristi se i u zimskom periodu za uklanjanje snega. Osim toga, biće nabavljene i tri manje čistilice, čija je namena održavanje javnih površina, staza, trgova i trotoara.

U okviru priprema za što uspešniju realizaciju programa 126. turističko privredne manifestacije Smederevska jesen, javna preduzeća koja se bave komunalnim uređenjem javnih površina, imaju veoma visok stepen saradnje i koordinacije, pa zajedno učestvuju u svim poslovima sređivanja Grada, kako bi gostima bio predstavljen u što lepšem izdanju.

Namera svih preduzeća je da i posle ovogodišnje manifestacije nastave sa ovakvim angažovanjem i održe dostignuti nivo uređenosti svih javnih površina. Da bi uspeli u tome, neophodna je i pomoć svih Smederevaca.

Izvor: smederevo.org.rs