„Komunalac“ utočište partijskih kadrova


22. decembar 2013. DRUŠTVO – Za dve godine, od podele ovdašnjeg JKP „Komunalac“ na četiri nove gradske firme, broj radnika u njima uvećan je za 145, odnosno za trećinu, pa ih mnogi smatraju sigurnim utočištem za zapošljavanje zaslužnih partijskih kadrova.

– Dogovor vladajuće koalicije je da nema novog zapošljavanja i nije cilj otvaranje radnih mesta, već racionalizacija – tvrdio je, krajem 2011, predsednik Komisije za restrukturiranje „Komunalca“, socijalista Milija Barović.

Danas ga demantuje ne samo broj novoprimljenih radnika, već i činjenica da oni do radnog mesta dolaze gotovo isključivo posredstvom partijske knjižice.

– Posle „cepanja“ ovog Javnog komunalnog preduzeća, pod plaštom racionalizacije, zapošljavanje stranačkih kadrova u novonastalim „Parking servisu“, „Zelenilu i grobljima“, „Pijacama“ i „Čistoći“ nastavljeno je sa još većim „apetitom“ ukazuje Andreja Pavlović, šef odborničke grupe DS, koja je odnedavno prešla u opoziciju.

„Pijace“, kojima upravlja SPS, „bogatije“ su za šest radnika, „Parking servis“, koji je pripao demokratama, ima sedmoro novih, „Zelenilo i groblja“, kojim upravlja kadar SNS, sa 126 „naraslo“ je na 141 radnika, a „Čistoća“ danas – umesto nekadašnjih 160 – ima 210 radnika: na neodređeno vreme i sa ugovorima o privremenim poslovima. Odgovornost za vođenje ove firme ima SPO koji je u savezu sa nekadašnjim „Pokretom za Smederevo“, a ovaj se, opet, „utopio“ u SNS. Ovde, inače, tvrde da je do povećanja broja zaposlenih došlo zbog preuzimanja dela poslova i 25 radnika iz „Parking servisa“.

Podsetimo, JKP „Komunalac“ je pre deset godina imalo 250 radnika, a sada je taj broj više nego dupliran i iznosi – 530. Iako još nisu saopšteni gubici preduzeća, nekadašnji „Komunalac“ bio je rekorder po gubicima, a trogodišnji minus – uoči deobe preduzeća – iznosio je oko 20 miliona dinara!

Ipak, lokalna samouprava razmišlja i o tome da ove četiri firme ponovo integriše, makar i delimično, kako bi bile ekonomičnije i profitabilnije. Zbog toga je, saznajemo, osnovana komisija koja ima zadatak da predloži najbolje rešenje.

Izvor: novosti.rs