Komiko Oil kasni sa uplatom za rafineriju


22. jun 2012. PRIVREDA – Izvor: FoNet – Američko-holandska kompanija Komiko Oil nije odustala od izgradnje rafinerije u Smederevu, ali će prolongirati rok za uplatu 652 miliona dinara za zakup zemljišta.

Komiko Oil će za prolongiranje roka za uplatu plaćati zakonsku kamatu, potvrdio je predstavnik ove kompanije Radomir Radivojević. “Komiko Oil će u najkraćem mogućem roku, koji se neće meriti mesecima, u budžet grada Smedereva uplatiti 652 miliona dinara na ime cene zakupa zemljišta za izgradnju rafinerije”, rekao je Radivojević.

On je naglasio da u situaciji kada se globalne finansije nalaze u negativnoj poziciji i kada mnogi investitori odustaju od planiranih investicija za ovu godinu, kompanija Komiko Oil ostaje pri investiciji u Srbiji, odnosno, pri nameri da napravi najsavremeniju rafineriju za preradu sirove nafte koju će pustiti u rad 2015. godine. “Zbog te negativne klime u međunarodnim finansijama, potrebno je duže vreme od 60 dana, koliko smo očekivali, da se Komiko Oil-u odobre sredstva planirana i određena za ovu investiciju. Znači, nije došlo do odlaganja investicije, iako bi mnogi voleli da se to desi, jednostavno, zbog trenutne situacije, nismo u mogućnosti da ispoštujemo rok preuzet ugovorom”, ocenio je Radivojević.

Predstavnik ove kompanije je rekao FoNetu da su gradski čelnici u sredu obavešteni o kašnjenju uplate, kao i da će u najkraćem mogućem roku uplatiti novac. “Komiko Oil će za svaki dan zakašnjenja platiti na račun grada Smedereva, zajedno sa cenom zakupa, obračunatu zakonsku kamatu, predviđenu u takvim situacijama. Ono što je najvažnije, ne odustajemo i idemo dalje u skladu sa planiranim dinamičkim planom”, istakao je Radivojević.

On je rekao da je za iduću nedelju dogovoren radni sastanak sa gradskim čelnicima.

Rok o uplati 652 miliona dinara za zakup zemljišta ističe 25. juna u ponoć.

Ugovor o davanju u zakup građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni, radi izgradnje rafinerije u Smederevu, 25. aprila potpisali su u vili “Zlatni breg” dinastije Obrenović na brdu Plavinac direktor kompanije Komiko Oil, Vencislav Ivanov i gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević. Potpisivanjem ugovora o izgradnji rafinerije u Smederevu, eksplicitno su naglašena 542 nova radna mesta i definisani aspekti životne sredine, uz sve ostale benefite na koje je pristao investitor – kompanija Komiko Oil.

Neizgrađeno i neuređeno građevinsko zemljište, površine od 113 hektara 12 ari 16 metara kvadratnih, daće se u zakup na 99 godina kompaniji Komiko Oil, za 652 miliona dinara, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda. Izgradnja rafinerije, koja će imati kapacitet prerade 100 hiljada barela sirove nafte mesečno, trebalo bi da košta oko 250 miliona dolara, a ugovor predviđa da Komiko Oil zaposli 542 radnika iz Smedereva.

Osim 652 miliona dinara, koliko Komiko Oil mora da plati za zakup zemljišta u roku od 60 dana, u Smederevu očekuju da će se od naknade za uređenje zemljišta u gradsku kasu sliti oko četiri i po miliona evra. Procena je da će se od lokalnih taksi i poreza na zarade, kada rafinerija proradi, gradski budžet uvećati, u odnosu na nivo koji ima sadašnji, za oko 15 posto.

Investitor se ugovorom obavezao i na direktnu donaciju gradu od 250 hiljada dolara, za socijalno najugroženije, kao i da izgradi objekat od 350 kvadrata za smeštaj dece ometene u razvoju. Uz to, ova kompanija će snositi troškove prelaska na gas kao pogonsko gorivo za sva vozila gradskog prevoza i javnih službi, kao i konverziju na gas svih 12 smederevskih kotlarnica centralnog grejanja, koje sada koriste mazut kao energent, kako bi unapred pokazali svoju ekološku svest.

Skupština grada Smedereva prihvatila je 13. marta inovirani tekst ugovora o zakupu neizgrađenog i neuređenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni radi izgradnje rafinerije u ovom gradu.