“Komiko oil” ipak u Smederevu


13. mart 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Smederevo će ipak dobiti rafineriju, pošto je Komiko oil, odlukom Skupštine grada, posle tri godine ipak dobio pravo zakupa zemljišta na 99 godina za 652 miliona dinara.

Neuređeno građevinsko zemljište, površine od 113 hektara, 12 ari i 16 metara kvadratnih daće se u zakup kompaniji Komiko Oil, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda, predviđeno je izmenjenim tekstom ugovora, koji su odbornici rano jutros usvojili.

Taj tekst ugovora o zakupu neuređenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni radi izgradnje rafinerije, oko koje već tri i po godine lome koplja vlast i opozicija, noćas su usvojili odbornici lokalnog parlamenta.

“Prihvata se inovirani tekst ugovora o zakupu neizgrađenog i neuređenog zemljišta u industrijskoj zoni ‘sektor-severoistok’, radi izgradnje rafinerije”, navodi se u zaključku Skupštine grada Smedereva, za koji su glasala 43 odbornika, 13 je bilo protiv, a tri uzdržana.

Na januarskom zasedanju odbornici nisu dali saglasnost na prethodni predlog ugovora o davanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije zbog protivljenja opozicije i nesaglasja unutar vladajuće većine.

U međuvremenu je u direktnim pregovorima vlasti i investitora postignuta saglasnost o izmeni 60 odsto članova prvobitnog ugovora.

Predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović prekinuo je sednicu rano jutros posle dva sata, a nastavak zakazao za četvrtak u 10 časova.