“Komiko oil” gradi postrojenje za preradu nafte


25. april 2012. PRIVREDA – Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i generalni direktor “Komiko oil” Vencislav Ivanov potpisali su danas ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju postrojenja za preradu sirove nafte.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i generalni direktor “Komiko oil” Vencislav Ivanov potpisali su danas ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju postrojenja za preradu sirove nafte, u roku od 36 meseci, što je investicija u vrednosti od 250 miliona dolara, koja će otvoriti više od 500 radnih mesta.

Član Nadzornog odbora kompanije Komiko oversi Brajan Mari rekao je da se 2005. godinje počelo sa radom na projektu, “koji je do danas imao puno rupa na putu”.

Sada želimo što pre da krenemo u realizaciju ovog projekta, rekao je Mari.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Meri Vorlik čestitala je Umičeviću na tome što su uspeli da dovedu značajnu investiciju i otvore nova radna mesta.

Ona je iznela uverenje da će ova investicija omogućiti razvoj srpske privrede u “ovim izazovnim ekonomskim vremenima”.

Vorlik je rekla da ovaj projekat predstavlja pokretačku silu za jačanje trgovinskih veza SAD i Srbije.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ocenio je da ugovor predstavlja novu eru u razvoju Smedereva.

“Najveća investicija u protekle tri decenije u Smederevu je značajna za ovaj grad, ali i celu Srbiju”, rekao je Marković.

U toku je prikupljanje dozvola za početak gradnje, a do tada će u budžet grada biti uplaćeno 11 miliona evra.

Umičević je rekao da će odlična iskustva koja su postojala sa Ju Es Stilom u smislu korporativne kulture biti nastavljena i sa rafinerijom.

Ono što je privuklo investitore je dobra lokacija grada na koridorima sedam i 10. Ovim projektom biće povećan broj radnih mesta, ali i energetski bilans zemlje i on predstavlja podsticaj za razvoj slobodne zone i čitavog regiona, rekao je Umičević.

Svečanosti su prisustvovali i ambasadorka Danske Mete Kjue Nilsen, predstavnici holandske ambasade i domaćih kompanija.

Neizgrađeno i neuređeno građevinsko zemljište, površine od 113 hektara 12 ari 16 metara kvadratnih, daće se u zakup na 99 godina kompaniji “Komiko Oil”, za 652 miliona dinara, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda.

Izgradnja rafinerije, koja će imati kapacitet prerade 100.000 barela sirove nafte mesečno, trebalo bi da košta oko 250 miliona dolara, a ugovor predviđa da Komiko Oil zaposli 542 ovdašnja radnika.

Osim 652 miliona dinara, koliko “Komiko Oil” mora unapred da plati za zakup zemljišta, u Smederevu očekuju da će se od naknade za uređenje zemljišta u gradsku kasu sliti oko 4,5 miliona evra. Procena je da će se od lokalnih taksi i poreza na zarade, kada rafinerija proradi, gradski budžet uvećati, u odnosu na nivo koji ima sadašnji, za nekih 15 posto.

Investitor se ugovorom obavezao i na direktnu donaciju gradu od 250 hiljada dolara, za socijalno najugroženije, kao i da izgradi objekat od 350 kvadrata za smeštaj dece ometene u razvoju.

Ova kompanija će snositi troškove prelaska na gas kao pogonsko gorivo za sva vozila gradskog prevoza i javnih službi, kao i konverziju na gas svih 12 smederevskih kotlarnica centralnog grejanja, koje sada koriste mazut kao energent, kako bi unapred pokazali svoju ekološku svest.

Izvor: novosti.rs