Komiko duguje za lokaciju


18. jun 2012. PRIVREDA – „Komiko ojl“ ima rok do 26. juna da u budžet Smedereva uplati 652 miliona dinara zakupnine za lokaciju na kojoj će graditi rafineriju.

Investitor smatra da će ispoštovati rok, ali da će se, ako bude kašnjenja, ono meriti danima. To bi, međutim, moglo da dovede u pitanje čitav projekat.

Za milionsku uplatu zakupa 113 hektara, „Komiko ojl“, shodno ugovoru koji je nakon tri godine pregovora potpisan 25. aprila ove godine, ima još osam dana.

“Mislimo da ćemo obavezu iz ugovora ispuniti u predviđenom roku. Prosto, činimo sve da se uklopimo u rok ali to zavisi od mnogih revizija, oditora. Potrebno je vremena da se te njihove odluke prikupe. Sve ide svojim tokom. U pitanju su dani da sve bude zaokruženo”, kaže zamenik direktora „Komiko ojla“ Radomir Radivojević.

Ukoliko jednokratna uplata zakupa za 99 godina zakasni nakon roka od 60 dana od dana overe ugovora, on može biti raskinut.

Ako bude kašnjenja i dogovora da se rok produži, to je moguće jedino aneksom koji mora da dobije saglasnost Skupštine grada.

Gradonačelnik Predrag Umičević veruje da će investitor ispoštovati rok, ostali funkcioneri lokalne samouprave nemaju zvanične informacije iz „Komika“.

“Nemam nikakve informacije osim što pročitam u novinama. Sve razgovore vodi gradonačelnik. Posle 29. ću preuzeti odgovornost i voditi pregovore sa „Komikom“ u cilju realizacije ili raskidanja ugovora”, kaže zamenica gradonačelnika dr Jasna Avramović.

U „Komiko ojlu“ kažu da će, i pored odustajanja velikog broja investitora zbog ekonomskih problema na globalnom nivou ova investicija biti realizovana.

“Početak građevinskih radova planiran je za jesen, a 90 odsto saglasnosti i dozvola je pribavljeno. Da bi se dobila građevinska dozvola, projekat mora proći revizije nadležnih u državi. Zasad sve ide po planu. Ovo je najveći projekat u Srbiji i mora se voditi računa o svakom detalju. Jedna od najmodernijih rafinerija u Evropi biće puštena u rad polovinom 2015. godine” , kaže Radomir Radivojević.

„Komiko ojl“ se obavezao da rafineriju izgradi u roku od 36 meseci. U njoj će raditi 542 radnika.

U budžet bi trebalo da se ulije i oko 4,5 miliona evra za uređenje građevinskog zemljišta. Od investicije, grad bi trebalo da prihoduje više od milijardu dinara.

Izvor: Novosti