Komercijalna banka naplaćuje proveru računa 50 dinara


06.mart 2012. DRUŠTVO – Ako želite da proverite stanje svog računa na bankomatu, neke banke će vam ovu uslugu dodatno naplatiti. Da li će ova usluga biti naplaćena i koliko, zavisi od banke u kojoj imate otvoren račun, kao i od toga da li za proveru koristite bankomat svoje ili neke druge banke.

Vlasnici debitnih kartica “Komercijalne banke” mogu pet puta u toku meseca da besplatno provere stanje na kartici. Svaka sledeća provera na bilo kom bankomatu u zemlji, klijente ove banke koštaće 50 dinara.

Obaveštenja o ovom trošku dostupna su na sajtu banke i u svakoj filijali, dok na samom bankomatu ne možete dobiti informaciju o tome koliko će vas ova usluga koštati.

Na pitanje da li će ova informacija biti vidljiva i na bankomatima, kažu da banke nemaju tehničke mogućnosti za tako nešto. Oni preporučuju da klijenti u svojim matičnim bankama prate koje se sve usluge naplaćuju i koliko.

U nekim bankama stanje računa može da se proveri na bankomatu samo ako imate otvoren račun u toj banci. “Banka Intesa” ne naplaćuje svojim korisnicima proveru stanja na bankomatu, a na njihovim bankomatima nije moguće proveriti stanje ako imate karticu druge banke.

Većina banaka naplaćuje proveru stanja kada se ona traži na bankomatima ostalih banaka. Tako “Unikredit banka” svojim klijentima ne naplaćuje proveru stanja na bankomatima ove banke, ali vlasnici kartica te banke ovu uslugu na drugim bankomatima plaćaju 30 dinara svojoj banci. Isti princip važi i u “Pireus banci”, s tim što provera na drugim bankomatima iznosi 50 dinara. “Procredit banka”, takođe, ne naplaćuje proveru na svojim bankomatima, a na bankomatima drugih banaka ova usluga njihove korisnike košta 40 dinara.

S druge starne, “Credit Agrikole Banka” svim svojim korisnicima naplaćuje 20 dinara za uvid u stanje na bankomatu, bez obzira na to da li proveravaju na bankomatima ove ili drugih banaka u zemlji.

Goran Nikolić, ekonomista Instituta za evropske studije kaže da ove usluge treba da se naplate, ali da je realna cena bar 20 puta manja od one koju su neke banke odredile, kao i da banke treba redovno da obaveštavaju svoje klijente o ovim troškovima.

Izvor: 24sata.rs