Komarci ubice otkriveni u Smederevu


20. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Kurir – Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni su na teritoriji Smedereva, saopšteno je juče iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac!

Podsetimo, pre samo osam dana Borivoje Dakić iz Bele Crkve preminuo na Infektivnoj klinici u Beogradu nekoliko dana nakon što ga je na Belocrkvanskim jezerima ujeo zaraženi insekt.

– Postavljene su klopke za odrasle komarce na četiri različite lokacije, od kojih je na dve pronađen virus groznice Zapadnog Nila – kaže za Kurir epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Požarevac dr Vera Joković Kostić.

– Projekat je izveden 28. i 29. jula, a reč je o lokacijama u Ulici Đure Strugara u Smederevu, kao i u ribarskom naselju Orešac. Klopke su postavljene na vlažnim mestima, pogodnim za razvijanje insekata, od čega smo na dva mesta dobili pozitivan nalaz – kaže epidemiolog Joković Kostić.

Upravo to znači da zaraženih komaraca ima širom Srbije i da je neophodno povećati preventivu.
– Posebno treba da se čuvaju osobe starije od 65 godina i one koje imaju neka hronična oboljenja. Svi drugi takođe treba da vode računa o preventivnim merama, ali ne treba da paniče. Kod 80 odsto ljudi groznica Zapadnog Nila ne daje nikakve simptome, oko 10 do 20 procenata ima blagu kliničku sliku, sa temperaturom, bolovima u grlu i mučninama, dok kod osoba starijih od 65 godina može da se stvori neko neuroinvazivno oboljenje, kao što su meningitis ili encefalitis – priča naša sagovornica.

Ako dođe do drastično izmenjene kliničke slike, neophodno je da se zaražena osoba hospitalizuje na Infektivnoj klinici.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović navodi da je potrebno što više raditi na preventivi.

– To podrazumeva zaprašivanje komaraca, čišćenje kanala u kojima se nakupila stajaća voda, kao i individualnu zaštitu građana. Treba da izbegavaju predele pored vode i močvara, gde ima mnogo komaraca, zatim treba da se mažu sredstvima protiv ujeda, da nose dugačke rukave, a da na prozore u kućama i stanovima stave mrežicu, koja će sprečiti ulazak insekata – kaže dr Petrović.

On dodaje da pojava zaraženih komaraca nije novost, već da ih ima od 2012, a najdrastičnija godina je bila 2013, kad je od ovog virusa umrlo čak 30 ljudi.

Direktor Infektivne klinike pri Kliničkom centru Srbije, infektolog dr Mijomir Pelemiš kaže da u njihovoj klinici zasad nema nijednog zaraženog pacijenta.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest