Kolike su šanse za Železaru?


20. april 2012. PRIVREDA – Raspisivanje tendera za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo je najobičnija izborna parada. Od toga neće biti ništa, jer nijedna velika svetska kompanija nema nameru da ulazi u avanturu zvanu kupovina čeličane.

Naš sagovornik koji je insistirao da ostane anoniman naglašava da je tu informaciju dobio iz prve ruke od stranih kompanija koje imaju dobre kontakte u Vladi Srbije.

– Vlada ekonomska kriza koja je naročito udarila na industriju čelika. Kada se svede računica koji su sve imputi potrebni da se dobije finalni proizvod i koliko on košta, a s obzirom na manju potražnju, jasno se vidi da su sve čeličane širom sveta u velikom problemu, tako da niko nije zainteresovan za kupovinu novih. Na žalost, prema onome što sam ja saznao, Vlada Srbije nema lociranog kupca za Železaru. Gotovo je nemoguće da se u veoma kratkom roku predviđenom za održavanje tendera bilo šta promeni. S druge strane, nadležni su u veoma teškoj situaciji, jer ljudima koji rade u Železari Smederevo ne mogu da kažu da kupca nemaju, pa su se opredelili za raspisivanje tendera i to baš uoči izbora. Sve u svemu to je „pucanj u prazno“ – kategoričan je naš sagovornik. On podseća da je pored toga što je Ju es stil Srbija bio naš najveći izvoznik, istovremeno bio i jedan od najvećih uvoznika, te se nikom od velikih čeličana ne isplati da kupi smederevsku železaru dok je na tržištu stanje takvo kakvo je.

Mišljenje našeg sagovornika deli i Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

– Reč je o klasičnoj predizbornoj priči, koja treba da postigne svrhu dva dana pred glasanje. Dakle, radi se o standardnom političkom marketingu. Ne isključujem mogućnost da će Vlada naći neku kompaniju sa kojom će uoči izbora voditi razgovore o eventualnoj kupovini Železare Smederevo. Međutim, to će biti samo u cilju sticanja predizbornih poena. Zaista ne očekujem da će bilo koja velika kompanija iz oblasti industrije čelika dostaviti ponudu na tender i uveren sam da će priča koja se sada plasira biti okončana već krajem maja – ističe Veselinović.

Vlada Srbije je tender za Železaru Smederevo raspisala u prošli četvrtak, tekst javnog poziva objavljen je tek juče. Zainteresovani investitori mogli bi dokumentaciju da preuzmu u narednih desetak dana, do 27. aprila, a imaju svega jednu sedmicu, do 4. maja u 16 sati, za dostavljanje obavezujuće ponude. Dakle, da bi pripremili tendersku dokumentaciju, kompanije koje žele da kupe Železaru Smederevo, računajući od dana kada je objavljeno da se traži kupac, imaju rok od nepune tri sedmice, pa je za većinu nepoznanica zbog čega se sa tolikom žurbom ulazi u taj posao. Trebalo bi, pri tom, imati u vidu i da su za brojne druge tendere koji su raspisivani i za manje firme, rokovi produžavani i po nekoliko puta, jer je dokumentacija koja se pribavlja izuzetno složena i ima svoju dinamiku prikupljanja.
Na tender će moći da se prijave samo velike čeličane koje su u prošloj godini ostvarile prihod od milijardu evra a raspolažu imovinom vrednom najmanje 1,5 milijardi evra. Takav uslov, iako je jasno da železari treba ozbiljna kompanija, izazvao je novu nedoumicu u stručnoj javnosti, jer veliki igrači ne odlučuju preko noći da li će da otvore novi biznis, nego se posao sklapa na osnovu pažljivo pripremljene strategije. S druge strane, spekuliše se i da je nekoliko kompanija već počelo neku vrstu razgovora, a najčešće je pominjan ukrajinski Donjeck stil, magnata Viktora Nusenkisa, koji je juče čak demantovao medijske vesti o zastoju u pregovorima.

Izvor: danas.rs