Kod Grocke se otkačila ogromna santa leda i krenula ka Smederevu


20. januar 2017. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug/Telegraf – Veća santa leda se danas odvojila od ledenog čepa kod Gročanske ade i Dunavom krenula ka Smederevu, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je upozorilo vlasnike plovnih objekata da preduzmu mere predostrožnosti.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević je izjavio Tanjugu da je pre oko sat vremena iskrsao novi problem dok je domaći ledolomac “Greben” probijao čep kod gročanske ade koji je dug tri do četiri kilometara.

Kovačević kaže da se još ne zna tačna veličina sante, ali da će se dok stigne do Smedereva delimično istopiti, okruniti ili razbiti udarajući o obalu.

“Imamo trenutno jedan problem koji rešavamo kod gročanske ade, nizvodno od Pančevačkog mosta. Greben je pošao noćas uzvodno od Smedereva i došao do gročanske ade i trenutno probija čep koji se formirao u dužini od tri do četiri kilometara”, naveo je Kovačević.

On je objasnio da se tokom probijanja “Grebena” jedna već santa leda otkačila i krenula ka Smederevu.

Kovačević apeluje na sve građane i vlasnike splavova brodova, luka i terminala da hitno podignu nivo pažnje kako bi se pripremili za eventualne neželjene efekte dolaska sante.

“Svi moraju u Smederevu da budu u pripravnosti zbog te sante koja se otklačila. Greben nije mogao da se vrati po nju, jer je bio usred čepa. Nije toliko dramatična situacija, ali treba preduzeti mere predostrožnosti”, naglasio je pomoćnik ministra.