Ko su novi menadžeri Železare Gudiš i Kamaraš?


18. mart 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Kompaniju “HPK inženjering”, kojoj je Vlada Srbije poverila upravljanje Železarom u Smederevu, formirali su Petar Kamaraš i Džon Gudiš, ljudi koji, ne slučajno, odlično poznaju posrnulu smederevsku kompaniju.

Gudiš je, naime, bio izvršni potpredsednik “Ju es stila”, američke kompanije, koja je svojevremeno kupila Železaru u Smederevu, kao i predsednik Nadzornog odbora u Košicama u Slovačkoj, odakle dobro poznaje i Kamaraša.

On je bio je jedan od zagovornika “Ju es stila” za širenje u Evropi, u Slovačkoj, i za kupovinu “Železare Smederevo” još 2003. godine, smatra urednica magazina Biznis Radojka Nikolić.

Gudiš je krajem 2010. godine otišao u penziju posle 40 godina staža i posle više decenija provedenih u američkoj kompaniji “Ju es stilu”.

On je jedan od potpisnika memoranduma o kupovini “Železare Smederevo” sa bivšim premijerom Zoranom Đinđićem krajem 2002. godine.

I Gudiš i Kamaraš važe za stručnjake u industriji čelika svetskog formata, sa iskustvom u ogromnim kompanijama u više zemalja u svetu.

Kamaraš je slovački biznismen, bivši član kompanije Esmark Jurop, koja je protiv njega podnela tužbu američkom sudu zbog podrivanja nastojanja kompanije Esmark Jurop da privatizuje Železaru Smederevo.

Kamaraš je u vreme “Ju es stila” snabdevao “Železaru Smederevo” sirovinama.

U opciji privatizacije Železare, Kamaraš je u okviru ponude Esmarka trebalo da bude snabdevač sirovinama, a sada će upravljati zajedno sa Gudišom.

Inače, kompanija HPK Engineerig B.V. je registrovana u Holandiji, sedište joj je u Amsterdamu, na adresi Herikerbergweg 238luna Arena. Nije, međutim, naveden datum registracije firme.

To su jedini podaci dostupni o toj firmi u registru preduzeća u Holandiji. Firma nema svoj sajt, postoji samo sajt istoimene kompanije iz Košica u Slovačkoj, koja posluje od 1958. godine.

Kompanija Pikaro Slovakia-Bratislava: PIKARO TRADING, SE nalazi se u registru “European company Council Regulation (EC) No 2157/2001 of 8 October 2001 on the Statute for a European company (SE)”.

Regostrovana je 18.6.2014, u Republici Slovačkoj, sa sedištem u Bratislavi na adresi Boeny Nemcovej 8, 811 04 Bratislava.