Ko plaća uređenje fasada


01. oktobar 2016. DRUŠTVO – Izvor: RTS – Stambena zgrada u Ulici despota Đurđa u Smederevu, useljena je 1946. godine, od tada do danas, stanari gotovo ništa nisu uložili u njeno održavanje. Pre mesec dana je na vratima zgrade osvanula naredba građevinske inspekcije da se u roku od osam dana stanari dogovore o rekonstrukciji.

Iako zgrada u Despota Đurđa, u neposrednoj blizini pešačke zone u Smederevu, deluje kao da je odavno napuštena – nije tako. Useljena je pre 70 godina, a gotovo isto toliko nije održavana. Zbog toga više nije bezbedna, ni za prolaznike ni za stanare.

Stanari nemaju svoju skupštinu ni predsednika kućnog saveta, pa je za građevinsku inspekciju jedino rešenje bilo da na vrata zgrade okače naredbu. I to je prvi korak, sledeći je angažovanje “trećeg lica”, kaže Violeta Maksimović, načelnica Odeljenja za inspekcijske poslove.

Stanari ove zgrade su uglavnom penzioneri, ali ne oduvek. Danas, u gotovo devastiranoj zgradi čekaju zimu. Kažu da je za spoljašnji izgled delimično odgovoran i Zavod za zaštitu spomenika kulture, budući da je zgrada u njihovoj nadležnosti i bez njihovog odobrenja stanari nisu smeli ništa da menjaju.

Zgrada u sličnom stanju ima najviše u donjem gradu, pa je opština pripremila projekat koji bi trebalo da pomogne stanarima da uređenje fasade plate na 24 rate. Do tada, stanari iz ulice Despota Đurđa, kao i prolaznici, moraju da sačuvaju glavu od krova.

Izvor: RTS