Ko je kriv za loše poslovanje Železare Smederevo?


05. jul 2016. PRIVREDA – Izvor: Insajder – Nedavno smenjeni glavni menadžer Železare Smederevo Peter Kamaraš obratio se javnosti pismom u kom je odbacio optužbe da je ugovor s HPK o upravljanju Železarom raskinut jer nisu ispunjavali ugovorene obaveze i istakao da uprava Železare Smederevo na čijem je on bio čelu nije mogla da potpiše nijedan ugovor bez saglasnosti kontrolora oličenih u KPMG i Vladi Srbije.

Kamaraš navodi da ugovor s HPK o upravljanju Železarom nije raskinut zbog lošeg poslovanja, već je zvaničan razlog prodaja Železare kineskom Hestilu. Kamaraš iznosi i optužbe na račun dela menadžmenta koji je kontrolisala država. Ministarstvo privrede s druge strane navode Kamaraša ocenjuje kao zlonamerne i tendenciozne, uz napomenu da se neće upuštati u dalje polemike.

Kamaraš je za veoma loše poslovanje Železare u prva tri meseca prošle godine optužio rukovodstvo Bojana Bojkovića, koje je bilo pod kontrolom Skupštine Železare Smederevo.

“Tržište je bilo dobro tokom prva tri meseca 2015. Rezultati Železare Smederevo, međutim, pod rukovodstvom Bojana Bojkovića i Ivana Miloševića, a pod kontrolom Skupštine Železare Smederevo i Željka Sertića, ministra i de facto vlasnika Železare, su bili potpuna katastrofa uprkos tako povoljnoj situaciji na tržištu. Gubici, uprkos dobrom finansijskom okviru s obzirom na to da je Vlada Srbije uložila 100 miliona dolara u fabriku u decembru, bili su ogromni i teško da se na drugi način mogu opisati nego lošim menadžmentom. Tržište rude gvožđa je opadalo, ali je gospodin Bojković kupovao rudu gvožđa od nekih dobavljača čije su cene rasle! Menadžment u potpunosti nije bio sposoban da vodi kompleksnu proizvodnju fabrike. Jedna tona tečnog metala iznosila je 470 dolara po toni, a HPK ju je smanjio na 256 dolara”, navodi Kamaraš.On navodi i da je Železara jednom nemačkom dobavljaču, firmi čiji je vlasnik iz Rusije, isplatila avansno za sirovine više od 100.000 dolara, koje ova kompanija nikada nije dostavila.

“HPK je pokrenuo krivičnu istragu protiv nemačkog dobavljača s vlasnikom iz Rusije… Takođe nisu ni vratili avansnu uplatu. Ova kompanija nije imala prethodno iskustvo sa sirovinama. Ugovor je bio potpisan, sa strane ŽELSD, od strane Ivana Miloševića i Bojana Bojkovića 2014”, piše Kamaraš.

Kamaraš ističe da je sve vreme trajanja profesionalnog ugovora s HPK država imala instrumente potpune kontrole nad Železarom preko revizorske kuće KPMG i dodaje da su svi ugovori i sva plaćanja bili rigorozno kontrolisani, odnosno da nisu mogli da budu potpisani bez odgovornih iz KPMG-a.

U pismu upućenom javnosti Kamaraš navodi da je razlog loših poslovnih rezultata na kraju prošle godine bila i loša procena o izlasku iz krize industrije čelika.

“Izgled tržišta je bio dobar. Cene čelika su polako opadale, ali se očekivalo da se povrate u septembru 2015. Cene sirovina su takođe polako opadale. Ovo je bila pretpostavka svih u industriji čelika. To je bio razlog što su se postavili realni planovi za break even i profit u bliskoj budućnosti. Svi ti planovi su bili, međutim, ostvarivi ako tržište ne upadne u krizu. Tačno se to i dogodilo nakon oktobra 2015”, piše Kamaraš.


Rukovodstvo Železare Smederevo je 25. juna raskinulo ugovor o vođenju te kompanije s firmom Petera Kamaraša HPK inženjering i HPK menadžment jer, kako je navedeno iz Železare, nije ispunjavala ugovorene obaveze.

Sporazum Vlade Srbije, HPK inženjering, HPK menadžment i Železare Smederevo o profesionalnom upravljanju Železarom je potpisan 21. marta prošle godine, a HPK je preuzeo rukovodstvo 20. aprila. Ugovor nikada nije objavljen, uprkos zahtevima da se objavi.

U vezi s ovim navodima oglasilo se saopštenjem i Ministarstvo privrede, koje navodi da iza iznetih tvrdnji stoji pokušaj Petera Kamaraša da, pred poslovnim krugovima, domaćom i međunarodnom javnošću, sa sebe skine odgovornost za raskid ugovora s HPK menadžmentom.

Ministarstvo ukazuje da je uspešno završen procesa zaključenja ugovora s renomiranom kineskom kompanijom Hestil, uz ocenu da će Smederevo u narednom periodu „biti motor razvoja metalskog sektora i cele privrede Republike Srbije“.

Ministarstvo privrede navode Kamaraša ocenjuje kao zlonamerne i tendenciozne.

„Na žalost, ovo nije prvi pokušaj zamene teza gospodina Kamaraša. Sasvim suprotno takvoj praksi, Ministarastvo privrede sledi zakonom definisanu obavezu da štiti integritet i ekonomske interese Republike Srbije i njenih građana. Zato se neće upuštati u dalje polemike, već je okrenuto budućnosti i novim poslovnim perspektivama“, navodi se u saopštenju.