Knjiga o smederevskim ribarima


11. decembar 2013. KULTURA – Narodna biblioteka Smederevo predstaviće u sredu, 11. decembra u 19 časova knjigu o smederevskim ribarima Alas nema tri osmice, našeg sugrađanina Nikole Tasića Caleta.

U izdanju Narodne biblioteke Smederevo iz štampe je izašla Knjiga o smederevskim ribarima, autora Nikole Tasića – Caleta, sina jednog od najstarijih Smederevskih ribara, legendarnog Dragoslava Tasića – Drage Caliona, odnosno „Doktor Caleta” kako su ga Smederevci zvali.

Knjiga nam, po prvi put, donosi sistematizovanu istoriju ribarstva u Smederevu, od najstarijih zapisanih smederevskih ribara iz XIX veka do današnjih dana. Njenu posebnu vrednost čine do sada neobjavljene fotografije i dokumenti, spisak i opis ribarskih alata, mali kuvar jela od ribe koja se spremaju u našem kraju, spisak metova – mesta na kojima alasi love, ali i spisak nadimaka kojima su se alasi oslovljavali i po kojima su bili poznati.

Knjiga se može čitati ne samo kao monografija, što u osnovi jeste, već i kao roman-reka, kao uzbudljivo literarno štivo koje budi nostalgična sećanja svih koji su životom, i sudbinski, vezani za Dunav o Smederevo.

Nikola Tasić je u stvaranje ove knjige uložio groman istraživački rad. Oskudna pisana građa nije pružala dovoljno važnih podataka pa je autor do njih dolazio razgovorima sa alasima i njihovim potomcima, što joj daje posebnu autentičnost. Zahvaljujući tome od zaborava će biti sačuvani mnogi naši sugrađani kojima je Dunav bio i njiva, i fabrika, i kancelarija…

O knjizi će govoriti: izdavač Dragan Mrdaković, recenzent Jovica Tišma, etnolog Gordana Miletić, i autor, a u predstavljanju će učestvovati i Dušan Nikolić – Dule Murence, nastariji smederevski ribar, Sava Stanković – Tašita, ribar i veslač, i dr Vlada Todorović, prijatelj ribara i zaljubljenik u Dunav.