KNGS obeležava godišnjicu petojunske tragedije


27. maj 2013. DRUŠTVO – Udruženje ”Kulturno nasleđe grada Smedereva” organizuje niz manifestacija povodom obeležavanja 72 godine od eksplozije u smederevskoj tvrđavi.

Od ove godine obeležavanje komemoracije žrtvama „petojunske tragedije“ je sasvim drugačije. Zvanično, manifestacija je počela prvog aprila kada je ovo udruženje raspisalo likovni i literarni konkurs na temu tragedije. Potom su u listu “Naš glas“ objavljene feljton priče inspirisane stradanjem ljudi u ovoj eksploziji, dok je za peti juni pripremljen bogat naučno-umetnički program.

U sredu, 5. juna sa početkom u 11 sati, počinje naučni skup sa profesorima Univerziteta. Skup će se održati u velikoj Sali za sednice Skupštine grada. Svi profesori, studenti i gosti će govoriti o Smederevu u XX veku i o samoj tragediji. Ulaz je slobodan i skup je otvoren za građane.

Nakon toga biće položeni venci na spomeniku ”Peti juni”, a u 14.30 je otvaranje izložbe u gradskom Muzeju.

Centralna svečanost komemoracije je u 19 časova u velikoj sali Centra za kulturu. Akademija se otvara prikazivanjem kratkog dokumentarnog filma autora Dušana Mitrovića i Velimira Mladenovića, u produkciji udruženja građana KNGS. Film je radio montažer Petar Putniković, a dizajn i montažu zvuka Velibor Hajduković. Nakon filma biće uručene spomenice direktoru Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, čijih je sedamnaest članova poginulo 5.juna 1941.godine u Smederevu, zatim direktoru smederevske Gimnazije i radnicima na železnici. Za svečanu Akademiju pripremljen je i bogat umetnički program i uručivanje nagrada pobednicima likovnog i literarnog konkursa.

Udruženje KNGS Smederevo je osnovano u februaru mesecu u Smederevu. Do sada su imali niz akcija u zemlji i inostranstvu, a smederevskoj publici će se predstaviti na dan ove komemoracije. Udruženje su osnovali Dušan Mitrović i Velimir Mladenović.