Knez Mihailo “pokajao” Smederevo


21. april 2017. KULTURA – Izvor: Danas – U znak sećanja na dan kada je pre jednog i po veka knez Mihailo III Obrenović “pokajao” Smederevo, biće održano javno predavanje na mestu gde se ovaj događaj odigrao – na ulazu u Smederevsku tvrđavu, najavio je danas Muzej u Smederevu.

Povodom značajnog jubileja – 150 godina od turske predaje ključeva grada Smedereva izaslaniku kneza Mihaila Obrenovića, srpskom majoru Ljubomiru Uzun-Mirkoviću, u organizaciji Muzeja u Smederevu u ponedeljak 24. aprila biće održan program obeležavanja ovog događaja, koji se svojim značajem može svrstati u najvažnije ili prelomne događaje u modernoj istoriji Smedereva i Srbije.

Posle Hatišerifa iz 1830. godine, a pre sticanja nezavisnosti 1878. godine, ovo je svakako najznačajniji dan u istoriji Srbije 19. veka, posmatrano sa državno-pravnog stanovišta, odnosno tursko-srpskih odnosa.

Mesto predaje ključeva Tvrđave bio je važan topos sećanja Smederevaca, koji je, nažalost, u potonjim decenijama uništavan, zaboravljan i povremeno oživljavan, naročito u vreme obeležavanja godišnjice. Tako i ove, 2017. godine, povodom značajnog jubileja – 150 godina od dana kada je knez Mihailo „pokajao“ grad despota Đurđa, Muzej u Smederevu želi da podseti javnost na važnost ovog događaja.

Tim povodom, na ulazu u Smederevsku tvrđavu, kod mesta gde je bila glavna kapija varoškog bedema, i gde je 12/24. aprila 1867. godine izvršena primopredaja grada, biće održan javni čas u ponedeljak 24. aprila u 12 časova, a autor i realizator programa je Miroslav Lazić, viši kustos Muzeja u Smederevu (u slučaju kiše program će biti održan u Muzeju u Smederevu).

Lazić će govoriti o svim najvažnijim detaljima vezanim za primopredaju Smederevskog grada, kao i o predistoriji i širem kontekstu ovog događaja, smeštajući ga u okvire onovremenog Smedereva, prenosi regionalni portal Podunavlje.info.