Klostridija: Kako koristimo lekove?


14. maj 2013. DRUŠTVO – Jedan od uzroka epidemije izazvane klostridijom je neracionalna upotreba antibiotika, a i sama bakterija je mutirala, upozorava profesor doktor Miomir Pelemiš.

Načelnik Odeljenja za kliničku farmakoterapiju KCS navodi da je klostridija postala patogenija i agresivnija.

“Bakterija se nalazi u digestivnom traktu, veoma je otporna, a do problema sa njom dolazi posle duže upotrebe antibiotika. Apsolutno je značajno kako se oni koriste, jer uništavaju i dobre i loše bakterije u telu”, rekao je Pelemiš za B92.

Pelemiš je istakao da se sa tim problemom suočavaju širom sveta, od Kanade, preko SAD, do cele Evrope, a osnovni način borbe jesu racionalna primena antibiotika, kao i strogo pridržavanje higijenskih propisa.

“Ako se bolest ipak pojavi, neophodno je strogo izolovati bolesnika, a i bolesnik i osoblje se moraju strogo pridržavati higijenskih mera. Neophodno je pranje ruku toplom vodom i sapunom, posle rukovanja bilo kakvim materijalom u prostoriji u kojoj je oboleli. Neophodno je i održavanje čistoće svih prostorija, najbolje hlornim preparatima”, kaže Pelemiš.

On ipak ističe da je problem prilikom izbijanja epidemija kompleksniji od same upotrebe antibiotika, jer bolest najčešće dobijaju stariji ljudi, koji već imaju raznih hroničnih problema, što dovodi do težeg oblika bolesti.

“Svakako jeste u pitanju dugotrajna, neracionalna upotreba antibiotika, ali ima tu još faktora. Ovo nije znak za uzbunu, već ukazivanje na problem koji postoji kod nas od 2001. godine”, rekao je Pelemiš.

Pelemiš je istakao i da ne može da kaže da li su lekari u Užicu, gde su dve osobe preminule zbog kolostridije, zakazali i da će se to utvrditi uvidom u sve činjenice.

Podsetimo, slučaj epidemije izazvane bakterijom klostridija, već nekoliko dana uznemirava domaću javnost. Posle smrti dva pacijenta na ortopediji u Užicu zbog infekcije tom bakterijom i proglašavanja epidemije, protiv odgovornih su podnete prekršajne prijave.

Izvor: B92