Kinezi spremaju otkaze u Smederevu?


01. jun 2016. PRIVREDA – Izvor: Vesti online – Kineska kompanija Hestil koja je kupila Železaru u Smederevu nijednim dokumentom se nije obavezala da će preuzeti sve radnike. Još u pregovorima su Kinezi to pitanje “ostavili za kasniju detaljnu procenu u saradnji sa sindikatima”.

U Vladi Srbije nezvanično kažu da Hestil ima praksu da sam proceni u kojem segmentu ima viška ili manjka radnika jer je staru podelu poslova pravio bivši vlasnik.

Tokom pregovora o prodaji čeličane, premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima su bila puna usta priča o tome kako je “zaštita interesa radnika” glavni prioritet, ali u više od hiljadu stranica ugovora nema ni slova koje bi ta prava štitila.

Istina, Kinezi nisu rekli da višak postoji, ali je činjenica da vlasti mogu samo da veruju na reč novom vlasniku čeličane da neće biti otkaza.

Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare, potvrdio je da ni u jednom dokumentu nije navedena obaveza Kineza da preuzmu sve radnike i kratko rekao:

– Verujemo im na reč.

Ruku na srce, pravo je novih vlasnika da proizvodnju upodobe prema svom sistemu rada, ali, ako se uzme za ozbiljno da će Hestil povećavati obim proizvodnje, možda viška zaista i ne bude. Ipak, više niko u Vladi Srbije ne želi da se zakune da će zaista svih pet hiljada radnika i zadržati radna mesta.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest