Kinezi grade fabrike u Smederevu?


13. maj 2012. DRUŠTVO – Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug – Lokalne vlasti Smedereva pregovaraju o dolasku investitora iz Kine, kaže gradonačelnik Predrag Umičević.
Kako je naveo, radi se o potencijalnim ulagačima koji bi izgradili nekoliko fabrika u tom gradu.

“Sa potencijalnim investitorima iz Kine pregovaramo o mogućnosti izgradnje tri fabrike, za sklapanje rashladnih uređaja, za proizvodnju pločica i za štampanje krojenih tekstila”, objasnio je gradonačelnik Umičević.

Umičević je podsetio da je 21. aprila u Smederevu na površini većoj od 100 hektara otvorena Slobodna zona koja treba da omogući ekonomsku stabilizaciju tog kraja i otvaranje novih radnih mesta.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će Smederevo uskoro postati veliko gradilište i istakao da, pored već započetih investicija, ima dosta zaintresovanih investitora.

Umičević je podsetio da se u toku godine očekuje početak izgradnje rafinerije u koju će američki konzorcijum “Komiko” uložiti 250 milona dolara.

Predviđeno je da će u rafineriji biti zaposleno oko 550 radnika dok će na poslovima izgradnje koja će trajati tri godine biti angažovano više od 2.000 radnika, što je, kako je rekao, perspektiva i za građevinsku operativu.

Krajem aprila u Smederevu je potpisan ugovor o izdavanju 113 hektara zemljišta u zakup na 99 godina kompaniji “Komiko” za izgradnju rafinerije.