Kinezi bi sad i u Smederevo


16. novembar 2011. PRIVREDA – U smederevskoj slobodnoj zoni nekoliko kineskih kompanija želi da napravi proizvodne pogone i robno-transportni centar, za transport robe širom Evrope.

Ukoliko pregovori budu uspešni, to bi bila najveća kineska investicija u ovom delu Evrope.

Srbija ima najbolje uslove za poslovanje u slobodnim zonama od svih zemalja u regionu, što je jedan od razloga zbog kojih su se kineske kompanije odlučile da baš ovde otvore svoje fabrike.

Predstavnici Vlade Srbije imali su nedavno sastanak u Kini povodom investiranja u slobodne zone, posle čega je Srbiju posetila kineska delegacija.

Po rečima državnog sekretara u Ministarstvu finansija Miodraga Đidića, Kinezi su tražili da pored zemljišta imaju i luku, pa je izbor pao na Smederevo. Prve kompanije iz Kine mogle bi, prema najavama, ovde da dođu već iduće godine.

Pogodnost za investitore je činjenica da je izmenjen pravilnik o PDV, tako da će firme u slobodnim zonama biti oslobođene poreza na energente. Do kraja godine trebalo bi da bude izmenjen i Zakon o porezu na dobit korporacija. Oslobađenjem od tog poreza, koji sada iznosi 10 odsto, strane kompanije bile bi dodatno stimulisane da svoje pogone otvaraju u slobodnim zonama.

Lokalnoj samoupravi verovatno će biti ostavljena sloboda da se odrekne dela ili celog poreza na zarade zaposlenih u delu koji ide u gradski budžet.

Smederevo investitorima nudi tri lokacije na kojima su rešeni imovinsko-pravni odnosi, što je jedan od najvećih problema u Srbiji u pregovorima s investitorima.

“Smederevo je za potrebe Slobodne zone uknjižilo zemlju na ime grada, i na tom zemljištu bi trebalo do Nove godine da bude podignut carinski terminal”, najavio je gradonačelnik Predrag Umičević.

Izgradnja trimodalnog logističkog centra je dugoročni projekat čija je vrednost procenjena na oko 40 miliona evra. Po rečima gradonačelnika, idejni projekat je urađen, a Kinezi su pokazali interesovanje za ulaganje u ovaj centar.

Izvor: Novosti