Kinez Kosta u Železari – kako su se snašli?


21. mart 2018. DRUŠTVO – Izvor: B92 – Kineska HBIS grupa, koja upravlja Železarom u Smederevu, u prva dva meseca ove godine ostvarila je 82,7 odsto veći iznos nego pre godinu dana u to vreme.

Menadžment kompanije čine upravo Kinezi, a Filip Čukanović je proveravao kako su se oni navikli na Srbiju, a kako Srbija na njih.

Kada je kineski HBIS preuzeo upravljanje Železarom 2016, obavezao se da niko od oko 5.000 radnika neće ostati bez posla. Ipak, doveli su i svoje ljude i postavili ih na rukovodeće pozicije.

Među njih 12 su i Grejs i Kosta – ne baš kinesko ime

“Moje srpsko ime je Kosta, a kinesko Kao Sung. Ovde živim godinu dana, a srpski sam učio u Kini. Šta ima ovde, a nema u Kini? Sir, ovde ima puno sira, a u Kini nema”, priča Kosta.

Njegovoj koleginici srpski jezik daleko je skoro kao i Kina, ali trudi se

“Kada su mi rekli gde ću raditi morala sam da potražim na mapi. Nisam znala šta da očekujem”, objašnjava Grejs Baj.

Kaže da želi da nauči srpski jezik, ali da joj teško ide jer je potpuno drugačiji.

“Često idem u kupovinu ovde, dopada mi se vaše meso. Bila sam nedavo u hramu Svetog Save, tako mirno i lepo mesto”, kaže ona.

Priznaju da su često u Beogradu i da putuju po Srbiji. A kada su u Smederevu žive poput svojih sugrađana.

Kineska komuna u Smederevu ne ogleda se samo na zaposlenima u Železari. Zato imaju i svoju robnu kuću, a gradonačelnica Smedereva kaže da ih svakodnevno konsultuje.

“Konsultujem ih oko cene prevoza, šta misle, da li je visoka cena, o dešavanjima u gradu, šta mogu logistički da pomognu, a da život bude bolji. Jedan od izvršnih direktora zna da kaže “ja volim Smederevo, ja sam Smederevac””, priča ona.

Iako su Kinezi stostruko brojčano slabiji od ukupnog broja stanovnika Smedereva, i vlast i građani svesni su da bez njih i njihovog upravljanja Zelezarom ovaj grad ekonomski ne postoji.