Kineski predsednik u Smederevu


19. jun 2016. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Trećeg dana posete Srbiji kineski predsednik Si Đinping nalazi se u poseti Železari Smederevo, koju bi do kraja juna trebalo da preuzme kineska kompanija Hestil.

Poseta Železari bi, kako navode agencije, trebalo da bude “kruna posete” Si Đinpinga Srbiji.

“Danas su predsednici dve zemlje došli u posetu Železari, što je za nju, i sve zaposlene veliki podsticaj. Ovo će nas motivisati da još vrednije radimo, i ubrzamo razvoj. Otvorena je mogućnost da Hestil brzo razvije strategiju, da ovlada tržištem i da zadobije klijente na globalnom nivou. Pružena nam je retka prilika da se izgradi svetski Hestil. Vrednim radom ćemo učiniti Železaru najkonkurentnijom u Evropi”, rekao je Ju Jong, predsednik Hestila.

Nakon Jonga, prisutnima se obratio Aleksandar Vučić.

“Ovo je veliki dan za našu zemlju”, rekao je Vučić pozdravivši prisutne.

Nakon uvodnog govora, Vučić je zamolio da prvo na srpskom kaže ono što želi.

“Hoću da se zahvalim sindikatima, Preliću, Vujaničiću, Čoliću i svakome ko je znao kroz kakve teške periode prolazimo. Imali smo hiljade sastanaka, nervirali smo se, mučili, pitali hoćemo li izdržati. Onda smo našli smo međurešenje, a sa tim smo našlli i pravi spas”, rekao je Vučić i pozvao prisutne da kineskog predsednika pozdrave velikim aplauzom.

Kineski predsednik je u Železaru stigao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a domaćin im je predsednik vlade Aleksandar Vučić. Na dočeku u Smederevu ima više od 10.000 ljudi, javlja RTS.

Svečanosti u Smederevu prisustvuju i članovi Vlade, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Interesovanje medija za posetu Sija Železari je veliko, i već pre sedam sati su se novinarske ekipe iz Srbije, Kine, ali i svetskih redakcija okupile u Palati Srbija odakle su organizovano prevezeni u Smederevo.

Zbog ove posete, autoput od Beograda do Smedereva, privremeno je bio zatvoren, a i kada je ponovo otvoren za saobraćaj, raspoređeni su policajci koji obezbeđuju tu rutu zbog prolaska kineskog predsednika.

Na svečanosti se premijer i gosti obraćaju radnicima.

Premijer Srbije, predsednici Srbije i Kine, kao i menadžment Železare, tokom posete, obići će halu Tople valjaonice, kao i menzu u krugu fabrike.