Kineski pesnik Džao Lihong dobitnik nagrade Zlatni ključ


04. jul 2013. KULTURA – Ovogodišnji dobitnik nagrade Zlatni ključ Smedereva za 2013. godinu je kineski pesnik Džao Lihong “značajna figura književnog života ove velike zemlje”, saopšteno je juče na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare u Klubu književnika Srbije u Beogradu.

Nagrada će ovogodišnjem dobitniku biti uručena 16. oktobra, na svečanom otvaranju 44. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen.

Predsednik Organizacionog odbora Međunarodnog festivala poezije i predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, pozdravio je prisutne predstavnike medija i izrazio nadu da će Smederevo, stara srpska prestonica, biti dobar domaćin svetskim pesnicima i po 44. put.

„Činimo napore da i u ovim teškima godinama zadržimo nivo prethodnih manifestacija. Nadamo se da ćemo i narednih godina nastaviti tradiciju, sa željom da Smederevo bude prestonica pesništva i nadalje”, poručio je Stojanović.

Stojanović najavio je da će nagrada, koja se sastoji od pozlaćene kopije ključa tvrđave srednjevekovnog Smedereva, objavljivanja dvojezične knjige izabranih pesama i novčanog iznosa, biti uručena ovogodišnjem dobitniku na 44. Smederevskoj pesničkoj jeseni, koja će se održati od 14. do 18. oktobra u Smederevu.

O dobitniku nagrade, koja na simboličan način vezuje istoriju Smedereva, srednjevekovni grad, tvrđavu sa savremenim vremenom i pesništvom, prema rečima predsednika Odbora za dodelu nagrade, Dragana Dragojlovića, nije bilo teško odlučiti.

U zemlji koja ima milion pesnika, 61-godišnji Džao Lihong jedan je od najdarovitijih pesnika i pisaca. Objavio je 70 pesničkih, proznih i drugih knjiga za koje je dobio više književnih nagrada. Prevedene su na nekoliko jezika.

Njegovo delo izvršilo je uticaj na mnoge mlade kineske pisce i uključeno je u nastavne planove u školama. Knjige su mu prevedene na nekoliko stranih jezika. Direktor je Saveta kineskih pisaca u Pekingu i potpredsednik je Saveta pisaca u Šangaju

Nagradu Zlatni ključ Smedereva, ovogodišnji laureat je dobio za knjigu „Brod za nebo” objavljenu u Irskoj 2010. godine. Ova knjiga u prevodu Dragojlovića biće objavljena na srpskom, u ediciji dobitnika nagrade Zlatni ključ Smedereva.

Odbor za dodelu Zlatnog ključa Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen za 2013. godinu, odluku je doneo jednoglasno. Lihong je drugi kineski pesnik koji je dobio nagradu Zlatni ključ Smedereva.

Zlatni ključ Smedereva je književna nagrada koja se dodeljuje u okviru Smederevske pesničke jeseni za životno delo pesnika iz celog sveta. Jedna je od prestižnih nagrada koja se u Srbiji dodeljuje za poeziju i od međunarodnog je ugleda i značaja.

Izvor: smederevo.org.rs