Kazna ne stiže one koji gaze pešake


27. decembar 2011. DRUŠTVO – Policija je privela dve osobe i oduzela dva automobila zbog sumnje da su učestvovali u saobraćajnoj nesreći u Smederevu u kojoj je M. B. (60) poginuo a zatim pregažen još nekoliko puta. Pretpostavlja se da je preko tela nesrećnog čoveka prešlo četiri ili pet automobila, a niko od vozača nije se zaustavio. Analize su pokazale da je M. B. koga je sin prepoznao po odeći, u trenutku nesreće bio pijan i da je verovatno ležao na putu.

Niko od vozača koji su prolazili jednom od najprometnijih ulica u Smederevu nije se zaustavio da mu pomogne, a nekoliko automobila je čak prešlo preko njegovog tela. Prvi se zaustavio Igor M. (29) koji je, kada je pozvao policiju, priveden i zaradio je kaznu jer je – vozio pod uticajem alkohola. Policija je u ponedeljak veče identifikovala još jednog vozača, koji je automobilom marke “opel astra”, takođe, pregazio pešaka, a zatim napustio lice mesta. Utvrđeno je da se radi o Milanu S. (23) iz Smedereva. On je lišen slobode i, uz krivičnu prijavu za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, sproveden istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu. U Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da bi napuštanje mesta nesreće moralo strože da se kažnjava. Ova organizacija podnela je inicijativu da se kazna za ovo delo poveća sa jedne na tri godine zatvora.

Problem je, međutim, što ni kazna koja je sada propisana često ne stigne vozače. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava da ovo delo po važećem zakonu zastareva posle dve godine, zbog čega pravda često ostane nezadovoljena.

– Postupak za napuštanje mesta nesreće vodi se po pravilu zajedno sa glavnim postupkom za izazivanje udesa – objašnjava Okanović. – Pošto ti postupci obično traju dugo, suviše često se dešava da napuštanje mesta nesreće zastari. Zbog toga smatramo da bi kaznu za ovo delo trebalo povećati na tri godine zatvora, ali i produžiti period zastarevanja.

Begunci koji mesto nesreće napuste u afektu neretko, kada se smire i shvate šta su učinili odlučuju da se sami prijave policiji. Mnogi se međutim na različite načine dovijaju kako bi izbegli posledice. Dešava se da ljudi koji izazovu tešku saobraćajnu nesreću neposredno posle nje naprave drugu, lakšu, kako bi prikrili oštećenja na automobilu i zavarali policiju i veštake. Ima i onih koji se, kao na filmu, otarase automobila tako što ga gurnu u jezero.

Vozači koji se nisu zaustavili da pomognu M. B. ili su prešli preko njegovog tela mogli bi da budu kažnjeni za nepružanje pomoći. Kazna za to delo može da bude i osam godina zatvora. – Oni su bili dužni da se zaustave i pokušaju da pomognu povređenom – objašnjava advokat Nebojša Milosavljević. – Njihova obaveza bila je da pozovu Hitnu pomoć i obaveste policiju.

Izvor: novosti.rs