Katanac za sigurnu kuću


03. jun 2013. DRUŠTVO – Sigurna kuća za decu i žene žrtve nasilja, koja je za dve godine zbrinula 150 osoba iz Braničeva i Podunavlja, zatvorena je, kako tvrde nadležni, zbog malog broja korisnika.

Iako je ovakvu odluku donela lokalna vlast, još nema odgovora na pitanje da li je reč o štednji na najugroženijima, ili postoje i drugi razlozi, a iz kabineta gradonačelnice Jasne Avramović – za sve informacije zainteresovane upućuju na Centar za socijalni rad.

– Mi smo samo davalac usluge, i o svemu, pa i o zatvaranju, odlučivala je lokalna samouprava. Jedino što znam je da su posle radnog sastanka saopštili da se radi o privremenom zatvaranju Sigurne kuće, ali nije preciziran rok. Inače, razlog sigurno nije novac, već mali broj korisnika – tvrdi Miodrag Nadaškić, direktor Centra za socijalni rad u Smederevu.

Međutim, statistika ne daje za pravo ovakvoj argumentaciji.

Tokom 2012, u Sigurnu kuću smešteno je 98 korisnika: 49 žena i isto toliko maloletnika, među kojima su preovladavala deca do sedam godina. I ostali podaci policije govore o ozbiljnosti problema – pre svih činjenica da svakog trećeg dana po jedna žrtva nasilja zatraži zaštitu policije. Lane je, saznajemo, podneto oko 150 krivičnih prijava…

Trenutno – po podacima Centra za socijalni rad – u Sigurnoj kući boravi samo jedna žrtva, koja će biti vraćena u grad iz kojeg je došla i o njoj će brinuti tamošnja socijalna služba.

Inače, Sigurna kuća je objekat regionalnog tipa, za sve gradove i opštine iz Podunavskog i Braničevskog okruga, u kojima živi gotovo pola miliona ljudi. Ostaje nejasno šta se desilo sa najavama da će se u projekat uključiti i ostali gradovi, jer su ovde utočište dobijali i njihovi žitelji, jer su – kako saznajemo – Veliko Gradište, Smederevska Palanka i Velika Plana ponudili finansijsku pomoć. Ipak, do saradnje nije došlo, ali se ne zna zbog čega. Izvesno je, međutim, da je bila zatražena pomoć države, ali je i ona izostala…

Za rad Sigurne kuće mesečno je potrebno obezbediti oko 350.000 dinara, odnosno oko četiri miliona godišnje.