Karavan igre u Smederevu


08. oktobar 2017. DRUŠTVO – U Smederevu će se 14. i 15. oktobra održati programi u okviru projekta „Karavan igre“.

Cilj projekta Karavan igre je da kroz umetničke, kreativne i edukativne, a pre svega interaktivne programe u 15 odabranih gradova u Srbiji, predstavi i promoviše umetničku igru.

U toku četiri meseca, odnosno u periodu od septembra do decembra 2017. godine, pažnja najšire kulturne javnosti u Srbiji, pre svega mladih ljudi i nove publike, biće fokusirana na umetničku disciplinu koja se u svetu prepoznaje kao jedna od najvažnijih u oblasti kreativne industrije i turizma, ali i benefita koje donosi lokalnom stanovništvu, od rada sa decom i mladima, animiranja nove pozorišne publike, do programa rekreacije i plesne terapije.

Ideja je da Karavan igre u svakom gradu kroz trodnevni program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima, i istovremeno ponudi drugačiji kulturni sadržaj.

U Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Subotici, Vranju, Novom Pazaru, Negotinu, Kraljevu, Vršcu, Šapcu, Valjevu, Užicu, Čačku, Zrenjaninu i Smederevu, publika svih generacija može da prisustvuje predstavama, da prati filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovremenom radu sa baletskim talentima, festivalima igre u svetu…

Najmlađi će imati priliku da se uključe u praktične edukativne radionice ili majstorske kurseve, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu, dok će njihovi roditelji moći da se posavetuju sa pedagozima i stručnjacima.

Kroz ovaj intenzivni program, sagledaće se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite programe, kao i tehnički kapaciteti pozorišnih sala za uspostavljanje narednih gostovanja.

Karavan igre bi trebalo da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal.

Decentralizacija kulture, odnosno mogućnost da svi građani budu uključeni u raznovrsnu kulturnu ponudu, razvija pre svega potrebu mladih generacija za novim umetničkim sadržajima koji podstiču kreativno razmišljanje, nudeći širu obrazovnu bazu. Istovremeno, Karavan igre je podsticaj za negovanje navika aktivnog učestvovanja u kulturnim sadržajima, koje se moraju razvijati kod svih starosnih grupa.

Svi programi su za publiku besplatni, a cilj je da aktivnosti u svakom gradu okupe minimum 3.000 posetilaca i učesnika svih generacija.

Pored Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, kao i gradova domaćina, realizaciju je podržala agencija Tera Travel iz Beograda kao zvanični prevoznik, dok je RTS glavni medijski pokrovitelj.

PROGRAM U SMEDEREVU

Subota, 14.10.

filmski program
17 sati – Prva pozicija
režija:Bes Kargman trajanje: 95’
Dokumentarni film „Prva pozicija“ govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. Ovaj sjajni film ovenčan je prvim nagradama na festivalima dokumentarnog filma u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.
(Centar za kulturu Smederevo, Koncertna sala)
19 sati – Bele noći
režija: Tajlor Hakvord
uloge: Mihail Barišnjikov, Gregori Hajns…
trajanje: 136’
Nikolaj (M. Barišnjikov) je davno pobegao iz bivšeg Sovjetskog saveza. Tokom putovanja, njegov avion se spektakularno ruši na pisti u Sibiru. Zarobljen u zemlji iz koje je pobegao, boravi kod Rejmonda, amerikanca koji je pobegao tokom Vijetnamskog rata. Nikolaj očajnički želi da pobegne iz zemlje, ali Rusi imaju druge planove.
(Centar za kulturu Smederevo, Koncertna sala)

Nedelja, 15.10

11 sati – otvoreni čas baleta, pedagog Marija Janković, prva solistkinja baleta
(Centar za kulturu Smederevo, Velika dvorana)
12 sati – pres konferencija i otvaranje izložbe
(Centar za kulturu Smederevo, foaje Koncertne sale, Hol)
13 – 14 sati – otvoreni čas baleta za decu iz Smedereva / klasičan balet
(Centar za kulturu Smederevo, baletska sala)
14 – 15 sati – otvoreni čas baleta za decu iz Smedereva / savremena igra
(Centar za kulturu Smederevo, vežbaonica 120)
16 sati – predstava za decu „Mali princ”
(Centar za kulturu Smederevo, Velika dvorana)
16.30- predstava „Časovi igre za odrasle i napredne”
koreograf: Staša Zurovac (Hrvatska)
(Centar za kulturu Smederevo, Velika dvorana)
17 sati – razgovor sa decom i roditeljima nakon predstava – Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru
(Centar za kulturu Smederevo, foaje Koncertne sale)
17.30 sati – predavanje / Savremena igra i kreativne industrije
Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru
(Centar za kulturu Smederevo, foaje Koncerne sale)
19 sati – Baletski gala koncert
nastupaju prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole Dimitrije Parlić iz Pančeva
(Centar za kulturu Smederevo, Velika dvorana)